MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk / Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk / Haugesunds AvisVis mer

Finn Kristian Halvorsen-saken

Finn Halvorsen hevder politileder beskyttet sin bror: - Jeg har ikke en centimeter dårlig samvittighet

Mannen Finn Halvorsen gir skylda for hærverk og innbrudd i 2002 er broren til en tidligere politileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/KARMØY (Dagbladet/Haugesunds Avis): Til tross for at Finn Halvorsen gjennom år serverte politiet opplysninger som knyttet politilederens bror til innbruddet som innebar kroken på døra for Halvorsens motorsykkelverksted på Karmøy, hørte aldri mannen noe fra politiet.

- Ikke en dritt. Null komma null null niks. Så enkelt er det, sier mannen som i dag er i 50-åra.

Han avviser kontant å ha hatt noe som helst å gjøre med de to anslagene mot Finn Halvorsen: Hærverket på Halvorsens buss i juli 2002 og det stjålne verktøyet til en verdi av en halv million kroner noen uker senere.

- Jeg har gjort mye rart i mitt liv, men aldri innbrudd, sier han.

Dramatisk melding

I 2006 ble Finn Halvorsen dømt til to års fengsel for å ha bestilt kidnapping og tortur av to menn i 2004. Påtalemyndigheten mente Halvorsen hadde gått over streken i sin egen etterforskning. To rettsinstanser mente det samme.

I sakspapirene, som Dagbladet og Haugesunds Avis har gjennomgått, finnes det svært lite som knytter den tidligere politilederen i Sunnhordland og Haugaland politidistrikt til sakskomplekset rundt Finn Halvorsen.

Det var likevel denne politlederen som sendte hastemeldingen til Telenor Police Response Center med begjæring om utlevering av samtaledata fra den kidnappede mannens telefon, da den dramatiske meldingen om kidnappingen kom til politiet i februar 2004

- Den første meldingen som kom inn tydet på at dette var en stygg sak. Så fort navnet til Finn Halvorsen dukket opp, sørget jeg for å trekke meg unna denne saken med en gang, sier politilederen til Dagbladet og Haugesunds Avis og utdyper:

- Finn Halvorsens oppfatninger om meg og hvordan ting henger sammen har overhode ikke rot i virkeligheten Jeg kjenner ikke Finn Halvorsen, og har ikke hatt kontakt med ham opp gjennom åra. En gang tok han kontakt med oss og ville ha ut alt politiet hadde på ham. Jeg gikk i systemet og sendte ham det vi hadde registrert. Deretter anmeldte han meg til Datatilsynet for å ha gitt ut opplysninger om ham, sier politilederen oppgitt.

Belastning

Den tidligere politilederen legger ikke skjul på at saken tidligere har vært en belastning, da Halvorsen har kontaktet en rekke myndighetspersoner om dette.

Saken har også blitt etterforsket av Spesialenheten for politisaker ved flere anledninger, og politilederen har måttet stille til avhør.

- Han har åpenbart fått noen låste tanker om meg og noen andre. Det kan ikke jeg gjøre noe med. Jeg har lagt det bak meg og er ferdig med det. Jeg kan ikke bruke tid på dette, sier politilederen som «ikke har en centimeter dårlig samvittighet i denne saken».

- Jeg har hatt som policy fra dag én å ikke ha befatning med denne eller andre saker som min bror er trukket inn i. Sånn har det alltid vært og må selvfølgelig også være.

- Aldri visst

Politilederen forteller om en bror som har «levd i gråsonen».

- Jeg har aldri visst hva politiet har hatt på ham i ulike sammenhenger. Finn Halvorsen-saken er en sak jeg håper gikk ryddig og greit for seg, og som jeg ikke ville ha noe med å gjøre. Jeg kan som sagt med hånden på hjertet si at jeg ikke har gjort noe i nærheten av det Halvorsen anklager meg for. Min bror har heller aldri tatt kontakt med meg om politisaker. Det vet han jeg ikke ville ha svart på, sier politilederen.

Politilederens bror deler denne oppfatningen.

- Ja, jeg var bror til en leder i politiet., men vi to har aldri diskutert noen politisaker. Aldri et knyst. Der tar Finn Halvorsen feil, altså. Om noen beskyttet meg, var det miljøet i byen, mener han.

Likevel var det folk i miljøet som pekte på ham overfor Finn Halvorsen. Det er splittet. Her er venner og fiender. Det var ikke alltid positivt å ha et nært familiemedlem i politiet.

- Jeg fikk høre fra folk at jeg hver fredag ringte og fortalte om narkomane, hva de solgte her og der. Det sitter litt igjen ennå. Og det var fri fantasi. Det har aldri skjedd. Jeg har aldri ringt om noen politisak.