Finn Jarle Sæle vil trykke Muhammed-tegningene

- Vi kan ikke ta hensyn til voldelige aksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokken 12.00 svarer Finn Jarle Sæle på spørsmål fra deg!

(Dagbladet.no): Finn Jarle Sæle vil ikke ta hensyn til eventuelle negative reaksjoner som følge av kontroversielle bilder.


Redaktøren av den kristne avisen Norge i dag vil nå trykke Muhammed-tegningene.

- Hvis det blir krig, kan ikke vi intellektuelle ta ansvar for ekstremistenes handlinger, sier Sæle til Dagbladet.no.

- Vi kommer ikke til å annonsere tidspunktet, men ser på dette som en normal service til leserne. Vi har hele tiden sagt at vi ikke har fraskrevet oss retten til å trykke bildene, sier Sæle.

- Alle bør publisere

Han mener at alle redaktørene nå burde gå sammen om å trykke bildene.

- Vi vil stå fast på vår rett og vil at alle redaktører gjør det samme. Men vi vil ikke arve drapstruslene etter Selbekk. Alle bør trykke karikaturene som en dokumentasjon. Vi vil analysere tegningene og stille spørsmål om det er noe blasfemisk ved dem.

Sæle forklarer at Norge i dag har trykket faksimiler av tegningene noen ganger. Sæle mener at tegningene ville fått atskillig mindre kritikk dersom alle trykket dem.

- Tegningene brukes i et spill

Han mener at tegningene brukes i et spill av små grupper som vil innføre et muslimsk regime.

- Jyllands-Posten hadde tegningene ute i flere måneder. Det var spillet, og ikke tegningene, som startet bråket, sier Sæle.

Sæle mener protestene dreier seg om et politisk spill av dimensjoner for å holde Vestens intellektuelle nede. Han mener også at det er Norge som har fått mest juling internasjonalt, mens danskene har fått mer støtte.

- Vi syns ikke tegningene er nedsettende. Vi vil trykke dem, men vil ikke høre fra politikerne i ettertid at vi fikk som fortjent, sier han.

- Bekymringsfullt

Oddbjørn Leikvik mener det bør være grunn til bekymring dersom Norge i dag trykker de omstridte tegningene.

Leirvik er førsteamanuensis i interreligiøse studier ved Univertsitetet i Oslo.

- Norge i dag representerer en kristen-fundamentalistisk høyreside som ønsker konfrontasjon mellom kristne og muslimer, sier han til Dagbladet.no.

- Det er veldig bekymringsfullt at Sæle ikke er redd for å starte en krig. Det betyr at han ikke bryr seg om det politiske eller moralske aspektet i denne saken, sier Leikvik.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund Kristin Mile ser heller ikke noen hensikt med å trykke tegningene.

- Jeg mener det er uklokt å trykke tegningene. Jeg mener at vi skal verne om ytringsfriheten, men samtidig bruke den riktig. Jeg kan ikke se hvilken hensikt det har å trykke dem nå. Hvilken begrunnelse har Sæle for å gjøre dette? Jeg tror dette bare vil føre striden videre, det er nok ikke særlig urodempende, mener Mile.

<B>- INGEN HENSIKT:</B> Generalsekretær i Human-Etisk Forbund Kristin Mile ser ikke noen hensikt med å trykke tegningene.
<B>VIL TRYKKE TEGNINGER:</B> - Vi syns ikke tegningene er nedsettende, sier Norge idag-redaktør Finn Jarle Sæle.
<B>BEKYMRET:</B> Forsker Oddbjørn Leikvik mener det bør være grunn til bekymring at Sæle vil trykke tegningene.
NORGE IDAG

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer