RETT I TAKET: Ifølge medlemstall SOS Rasisme selv har levert inn, har veksten vært enorm. Det tror ikke Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) er tilfelle. Her er SOS Rasismes medlemsutvikling sammenliknet med en andre rekke organisasjoner som har søkt på de samme støtteordningene. Illustrasjon: LNU
RETT I TAKET: Ifølge medlemstall SOS Rasisme selv har levert inn, har veksten vært enorm. Det tror ikke Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) er tilfelle. Her er SOS Rasismes medlemsutvikling sammenliknet med en andre rekke organisasjoner som har søkt på de samme støtteordningene. Illustrasjon: LNUVis mer

Finn én feil på dette bildet

Virkeligheten er ikke alltid like fin som på papiret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Bildet viser medlemsutviklingen i SOS Rasisme de siste ti årene - sammenliknet med en rekke andre organisasjoner.

Dette er basert på organisasjonens egne, innrapporterte tall. Tallene har dannet grunnlag for millioner i offentlig støtte.

Eksplosiv vekst Etter en rekke avsløringer i Dagbladet, er det mange som stiller spørsmål ved organisasjonens vanvittige vekst. En av støttegiverne mener det har foregått omfattende medlemsjuks.

- SOS Rasisme kan vise til en vekst i medlemsmassen på 615 prosent de siste ti årene. Det skiller seg betydelig fra andre organisasjoner, sier assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot i LNU.

Til sammenlikning har andre organisasjoner som søker de samme støttemidlene hatt en gjennomsnittlig vekst på 42 prosent. 

- Lite synlig - Vi har jo lurt på hvorfor medlemstallet har steget så mye, i en periode hvor SOS Rasisme har vært lite synlig i media. De har ikke vært like aktive som på 1980-tallet, sier Seljeflot.

- HEKSEJAKT: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen hevder SOS Rasisme er utsatt for en heksejakt. Foto Jacques Hvistendahl
- HEKSEJAKT: Daglig leder Kjell Gunnar Larsen hevder SOS Rasisme er utsatt for en heksejakt. Foto Jacques Hvistendahl Vis mer

I 2000 hadde SOS Rasisme rundt 3500 tellende medlemmer, det vil si antall medlemmer som kvalifiserer til støttemidler. I 2010 rapporterte SOS Rasisme inn 34 738 tellende medlemmer.

- Vi har funnet juks flere steder, slår Seljeflot fast.

Vil slette ni av ti LNU hevder SOS Rasisme langt i fra har 34 000 medlemmer.

- LNU vil bevise at det fantes et sted mellom tre og fem tusen tellende medlemmer i SOS Rasisme i 2008, sier han til Dagbladet.

Daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ønsker ikke å svare på Dagbladets spørsmål om medlemstallene.

LNU mener SOS Rasisme står bak omfattende medlemsjuks og misbruk av offentlig støtte. I retten krever de derfor tilbakebetalt 9,5 millioner kroner fra SOS Rasisme.

• Les også: Her er den forsvunne mannen med passordene til SOS Rasismes medlemsregister

PS! Blant grafene på bildet er organisasjonen Acta registrert med en bunnotering i 2008. Dette skyldes ifølge LNU at organisasjonen ikke søkte om penger det året, og følgelig ikke står registrert med medlemstall for nevnte år i deres database.

PERM PÅ PERM:: Assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot i Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) står bak permene med medlemsregisteret for 2007 og 2008. Ifølge LNU er permene fulle av regelrett medlemsjuks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PERM PÅ PERM:: Assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot i Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) står bak permene med medlemsregisteret for 2007 og 2008. Ifølge LNU er permene fulle av regelrett medlemsjuks. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer