Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn ny jobb i utlandet

Reiser du til et europeisk land, kan du heve dagpenger mens du leter etter jobb. Fire av ti finner jobb i utlandet løpet av tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ble det aldri noe studieopphold i utlandet på deg? Ta sjansen og jobb et år i utlandet i stedet.

Ikke siden begynnelsen av 1990-tallet har det vært så vanskelig for nyutdannede å få jobb. Mange kombinerer derfor nye opplevelser med jobbing i utlandet.

- Det er ofte nordmenn som har studert ute eller folk som har lyst til å oppleve andre kulturer. Nysgjerrige folk. Det er en god erfaring å ta med seg i seinere arbeid også i Norge, sier Eures-rådgiver Paul Asantcheeff.

Dagpenger i euro

I fjor reiste 257 nordmenn ut for å søke om jobb i EØS-land samtidig som de mottok dagpenger fra Aetat.

- Det hjelper å være til stede i landet, og jeg har inntrykk av at de fleste som benytter seg av ordningen er seriøse arbeidssøkere, sier Asantcheeff.

Ifølge Aetat Arbeidsdirektoratet må de som får dagpengene underrette seg kravene i det landet de er i, og møte opp på det lokale arbeidskontoret til faste tider. Kravene skiller seg sjelden stort fra Norge.

- Rundt 40 prosent får jobb i løpet av den tremånedersperioden de har krav på dagpenger, sier underdirektør Kristian Heyerdahl.

For å ha krav på dagpengene må du ha hevet dagpenger i Norge i minst fire uker først.

7000 jobber

EØS-avtalen åpner for at nordmenn fritt kan søke om jobber i Europa. Eures (European Employment Services) er et samarbeid mellom EØS-landene.

Da Dagbladet sjekket de ledige stillingene som formidles gjennom Eures, var det over 7000 ledige jobber. Aetat hadde registrert over 300 jobber som ønskes bekledd av nordmenn. Jobbene spenner fra bussjåfør i Skottland til art director i Nederland.

- De mest populære landene for nordmenn er nok Storbritannia og Spania, samt våre nordiske naboland, sier Anne Live Nævdal i Eures.

UT I EUROPA: Paul Asantcheeff og Anne Live Nævdal i Eures hjelper deg med å få jobb i andre EØS-land. Du kan velge blant over 7000 ledige jobber.