På JORDOMSEILING: - Vi hadde forberedt oss så godt vi kunne, sier Finn Mortensen. Han og samboeren Tove Tangen ble forfulgt av pirater i farvannet mellom Jemen og Somalia. Foto: sy-xanadu.com
På JORDOMSEILING: - Vi hadde forberedt oss så godt vi kunne, sier Finn Mortensen. Han og samboeren Tove Tangen ble forfulgt av pirater i farvannet mellom Jemen og Somalia. Foto: sy-xanadu.comVis mer

Finn og Tove unnslapp såvidt somaliske pirater

- Det var slikt vi var blitt advart mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Finn Mortensen (51) og Tove Tangen (40) fra Bodø var på vei fra Maldivene til Aden i seilbåten «Xanadu», da de fikk øye på somaliske pirater som nærmet seg.

- Vi følte oss veldig utrygge, sier Finn på mobiltelefon fra Aden til Dagbladet.no
.

Båt fra Somalia
- Vi har bodd i båt i fem år nå, og de siste tre årene har vi seilt verden rundt. Vi hadde gjort mange undersøkelser, og vi visste at vi var på vei inn i et område der pirater herjer, sier Finn.

Han og samboeren Tove bestemte seg for likevel å seile gjennom den beryktede Adenbukten.

For sikkerhets skyld, valgte paret å seile i kolonne med to andre båter i en såkalt «trygg korridor» i Adenbukten.

- Da vi var midt inne i korridoren, kom en hurtiggående båt i mot oss fra Somaliakysten, forteller bodøværingen.

- Rått parti
Kolonnen meldte umiddelbart ifra til marinefartøyene som patruljerer korridoren. Den nærmeste fregatten var over 20 mil unna da Finn og Tove kontaktet dem over radioen. Samtidig kom piratene nærmere og nærmere.

- På avstand så det ut som hurtigbåten var en liten båt med bare en om bord, men plutselig var det sju personer på dekk. Vi skjønte at det var noe som ikke stemte. Vi var tross alt i det området i verden med størst fare for piratangrep, forteller Finn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Båten kom inn i kolonnen vår. Den cruiset litt nærmere båten vår, før den kjørte ut til siden og la seg på en parallell kurs en halv nautisk mil på utsiden av oss, sannsynligvis for å se oss an.

- Det var slikt vi var blitt advart mot.

- Var dere bevæpnet?

- SEILTE UBEVÆPNET: - Dette ville ha blitt rått parti uansett, sier Finn Mortensen til Dagbladet.no. Foto: sy-xanadu.com
- SEILTE UBEVÆPNET: - Dette ville ha blitt rått parti uansett, sier Finn Mortensen til Dagbladet.no. Foto: sy-xanadu.com Vis mer

- Nei, vi hadde bevisst valgt å ikke ha med våpen. Piratene er bevæpnet med automatvåpen, og et gevær eller en pistol mot det ville ha vært rått parti.

Reddet av fregatt
Piratene kjørte langsmed kolonnen en 20-30 minutters tid.

- Det var nok til at fregatten dukket opp i horisonten. Da var de ti minutter unna oss. Hurtigbåten oppdaget dem samtidig med oss, og de dro med en gang inn mot Jemen.

Fregatten lå en time ved siden av kolonnen, i tilfelle piratene kom tilbake. Men resten av turen gikk greit, og «Xanadu» ankom den jemenittiske havnen uten ytterligere problemer.

- Nå ligger vi og venter på bedre vær i Aden. Deretter går turen opp til Rødehavet og Suez-kanalen, sier Finn.

Finn Mortensen og Tove Tangen seiler verden rundt i «Xanadu». Les parets reisebrev hos Avisa Nordland her.