Varsler styrtregn

Finn paraplyen - fra i kveld bøtter regnet ned

Det starter med et plask i Agder - snart er det høstvått over hele landet.

SKAL BØTTE NED: Meteorologene advarer om store nedbørsmengder i Sør-Norge fra torsdag kveld. Her fra et klissvått Oslo tidligere i år. Foto: Christian Roth Christensen
SKAL BØTTE NED: Meteorologene advarer om store nedbørsmengder i Sør-Norge fra torsdag kveld. Her fra et klissvått Oslo tidligere i år. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fram med regnjakke eller paraply i Sør-Norge, torsdag kveld begynner regnværet, varsler Meteorologisk institutt.

Og den fuktige advarselen har spesiell adresse til store og små i Agder, Telemark og Vestfold.

Der varsler Meteorologisk at det vil bøtte ned 40-50 millimeter i løpet av 24 timer.

For å minne om kommende vintertider også i lavlandet: nedbørsmengden i regn tilsvarer bortimot en halv meter tørrsnø i løpet av et døgn.

Vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen forklarer det spesielt fuktige døgnet fra Agder og nordøstover:

Grå og våt fredag

- Lavtrykket starter i Agder i kveld, og forskyver seg med samme tyngde til Telemark og Vestfold i løpet av natt til fredag. Fredagen blir grå og våt hele veien på Østlandet opp mot Trøndelag. Det er kystnære strøk som vil merke regnværet mest. Fredagen blir våt i Oslo-området og østover. I indre strøk av Østlandet blir det mer «normale» regnbyger, sier statsmeteorolog Bentsen til Dagbladet.

Søndag begynner det å tørke opp i Oslo-området og kystnære strøk den veien - uten noen som helst garanti fra fagfolk om en regnfri ukeslutt.

Her kan du sjekke langtidsværet for ditt sted - helt fram til lørdag 5. oktober.

STORE SKADER: I byen Scottsbluff i Nebraska filmet en sjåføren en fryktelig haglstorm. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: ViralHog, NTB Scanpix, Google Earth Vis mer

Svenskeregn i nord

Fra helgen og begynnelsen av kommende uke ligger det an til regn også fra Trøndelag og nordover. Men det kommer fra en annen kilde - et lavtrykk fra svensk side.

- 40-50 millimeter i Agder og nabofylkene i løpet av så kort tid - det likner litt på flom- og skredsituasjonen for kort tid siden?

- Nei, vi går ikke ut med noe farevarsel i så måte. Som en veiledende regel der, er det mer enn 50 millimeter regn på kort tid som gir faresignaler.

Slutt på +20

- Er det helt over for håpet om å oppleve 20 plussgrader noe sted i landet denne høsten?

- Vi kan ikke se noen slike punkter pr. i dag, nei. Generelt blir det kaldere over hele landet fra nå, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen.

NVE holder seg på grønt farevarsel - altså normalt - for både flom og jordskred de nærmeste dagene.

Vakthavende hydrolog Elin Langsholt gir to grunner til at det ikke skal være store skader å frykte tross varsel om 40-50 millimeter regn i løpet av 24 timer.

- For det første blir dette jevnere regnvær enn de voldsomme skyldene som gjorde skader for kort tid siden. Og for det andre er det tørrere og større kapasitet i jordbunnen til å ta imot slike regnmengder nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer