Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn rett vei i kort-jungelen

Du kan spare både tid og penger på å velge riktig kort til dine formål. På folkemunne kalles de alle for kredittkort, men det er stor forskjell på kortene. Tilleggstjenester som forsikring og sperretjenester er noe av det kortselskapene konkurrerer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jungelen av kort må du selv velge det kortet som er best tilpasset din bruk og ditt behov. Det er som med biler - noen kjøper sportsbil og andre stasjonsvogn.

De aller fleste vil ha bruk for et kort knyttet til lønnskontoen. I tillegg vil mange ha et betalings- eller kredittkort.

I grafikken ved siden av kan du sammenlikne pris, anvendelighet og tilleggstjenester og finne ut hvilken kombinasjon av kort som passer deg best.

Er du forbrukerpolitisk korrekt, bør du også være oppmerksom på provisjonen kortselskapene tar fra brukerstedene.

Korttyper

Norge er på verdenstoppen i kortbruk og har tre typer kort på markedet; debetkort, betalingskort og kredittkort. Debetkortet er utstedt av kortbrukerens bank og all bruk belastes kontoen ganske umiddelbart. VISA og MasterCard dominerer debetkort-markedet.

Betalingskortet har tradisjonelt rettet seg inn mot de forretningsreisende. Kortbruken samles opp på en faktura som sendes ut og skal betales i sin helthet hver måned. Skal man legge ut reiseutgifter for bedriften, er betalingskortet mest velegnet. Både American Express, Diners Club, Eurocard og VISA er inne på dette markedet.

Gjennom flere banker selges MasterCard som betalings- og kredittkort. Om du ikke vil betale hele regningen med en gang, får du en forholdsvis kostbar kreditt som du månedlig må betale et minimusbeløp på.

Kredittkort

Fordelen med et verdensomspennede kredittkort er selvsagt at du har en reserve å gå på når du reiser utenlands. Du kommer ikke langt med kjøpekort i Spania.

Både VISA og MasterCard, som har flest kortbrukere i Norge, mener at anvendelighet er det som betyr mest for kundene.

Markedsdirektør Tommy Berglund i VISA Norge peker på at Norge er spesielt fordi nesten alle voksne har en bankforbindelse.

- Vi gir kundene tilgang til lønnskontoen døgnet rundt. De fleste bruker kortet sitt i Norge. Nordmenn har ikke så mye ferie, sier Berglund.

Innenlands er VISA mest anvendelig. Ikke fordi VISA selv faktisk har flere brukersteder enn MasterCard, men fordi minibankdelen av VISA-kortet går på Bank Axept-terminalene.

På reisefot

På verdensbasis er MasterCard og VISA temmelig like i antall brukersteder. MasterCard regnes for å være sterkere enn konkurrenten i Tyskland og Spania.

Anvendeligheten for begge kortene er mye høyere enn for American Express og Diners Club. Men de sistnevnte har en annen brukerprofil.

- Vi har satset sterkt på reiseliv og underholdning. Det betyr at du kanskje ikke får kjøpt boots med kortet i en forretning i Austin i Texas, men du kan kjøpe middag på restauranten på den andre siden av gata, sier markedsdirektør Lars T. Myhre-Hilsen i Diners Club Norge.

Verken Diners Club eller American Express er synderlig bekymret over at kortene ofte ikke kan brukes i en pølsekiosk.

- Men vi arbeider med å få en bedre dekning i utlandet. Vi skulle ha hatt sju millioner brukersteder, sier Myhre-Hilsen.

Kortselskapene sitter med et inntrykk av at prisene på tjenestene ikke er det viktigste konkurranseparameteret. Men for brukerne er det penger å spare på å velge riktig kort. VISA og MasterCard lar bankene prissette tjenestene selv.

Mens DnB tar inntil 5 kroner for et innelands varekjøp du gjør med deres «Det norske kort med VISA», koster varekjøp ingenting med Fokus Banks VISA-kort.

Også på varekjøp i utlandet varierer prisene.

Valuta-kjøp

Å ta ut penger med kort kan være en forholdsvis dyr affære. Men for mange oppveies trolig prisen av fordelen ved å slippe å bære rundt på store mengder sedler i utlandet.

De fleste kortene opererer med en såkalt interbank rate, som rett og slett er en markedspris på valuta mellom større banker. I tillegg må du betale et valutapåslag til kortselskapet/banken. Valutapåslaget er i prosent og varierer fra 1,5 til 1,75 prosent.

Det er verdt å merke seg at Postbankens MasterCard og begge kortene fra Fokus Bank ikke tar mer enn 25 kroner i gebyr når du tar ut penger i utlandet. De øvrige debetkortene tar gebyr pluss provisjon på 0,5 prosent når du tar ut dine egne penger.

Virkelig dyrt blir det først når du tar ut penger på betalingskortene, noe som er å betrakte som et kortsiktig lån. Både Diners Club og American Express tar fire prosent i provisjon - innenlands og utenlands.

Tilleggstjenester

Flere av kortene tilbyr reiseforsikring dersom hoveddelen av reisen er betalt med kortet. Forsikringene er konkurransedyktige i forhold til den tradisjonelle reiseforsikringen, men det er særdeles viktig at man passer på å betale hoveddelen av reisen med kortet.

Eurocard Gold har også avbestillingsforsikring - men reisen må være betalt for at denne forsikringen skal gjelde.

DnB MasterCard forsikrer også en del gjenstander med verdi over 1000 kroner mot tap, tyveri og skade - dersom gjenstanden er kjøpt med kortet.

Tyveri og svindel

Når uhellet er ute, kan det være godt å ha en utvidet sperretjeneste på kortet. Det er en selvfølge å kunne sperre kortet om det blir stjålet, men uten å ta ekstra betalt for det tilbyr Eurocard Gold sine kunder å ringe rundt og sperre alle øvrige kort og kontoer. De varsler også riktige instanser om tap av pass og førerkort. Du trenger bare å gjøre en telefonsamtale.

Diners Club tar 195 kroner for en tilsvarende tjeneste.

Blir du robbet for kort og penger i utlandet, tilbyr alle selskapene nødkontanter og/eller nødkort. Hvor mye dette koster, må du sjekke før du reiser. Tid er også en faktor. Hvis kortselskapet har representanter på stedet du er, går det fortere å få hjelp.

- Men ingen bør satse hele ferien på ett kort. Om det blir tapt eller skadd, er det greit å ha kontanter eller andre kort i bakhånd, sier Tommy Berglund i VISA.

Bilde av kortinnehaveren på kortet bidrar til mindre risiko for svindel. Ikke alle kortene har det. Kortsvindel er ganske vanlig i en del land, men det skal stor grad av uaktsomhet til for at kortholderen holdes ansvarlig. Likefullt kan bilde på kortet spare deg for ekstra arbeid i den grad det forhindrer svindel med kortet.