Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Finn var ikke spesielt skoleflink»

Johanna Kydland (82) er mor til en nobelprisvinner. Hvorfor sønnen har fått prisen, og hva han egentlig driver med, aner hun ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJESDAL (Dagbladet): I går var det en lykkelig og rørt mor som mottok gratulasjoner på vegne av sin sønn. Pressen sto i kø, slekt og venner ringte ustanselig.

Klokka halv seks ser Johanna sin sønn på TVNorge-nyhetene. Det er stort.

-  Han er seg selv lik, konstaterer hun fornøyd.

Det er en særdeles spretten 82-åring Dagbladet treffer på Ålgård, 25 minutters kjøring fra Stavanger. På toppen av en bakke og opp to drøye trapper bor Johanna Kydland. Sertifikatet har hun fortsatt.

-  Jeg må kjøre bil. Ellers kommer jeg meg ikke ut på dans, flirer hun.

Sjåfør som far

Nobelprisvinnerens barndomshjem ligger på Søyland, et annet sted i kommunen. Der vokste Finn Kydland opp som eldstemann av seks søsken. Faren var lastebilsjåfør og kjørte melkespann, før han seinere ble ansatt hos Agro Fellesslakteri. Mamma Johanna jobbet i 20 år som dekoratør på Figgjo Fajanse.

At en av hennes tre sønner skulle bli en av verdens ledende økonomiske tenkere, kunne hun aldri forestille seg da. Hun forstår det knapt nå.

-  Finn var ikke spesielt flink på skolen, ungene våre hadde like gode karakter alle sammen. Hvis det var noen som skilte seg ut, var det Per, som er ingeniør i Vegvesenet. Han hadde i hvert fall de beste karakterene på videregående.

Moren kan ikke huske en eneste episode fra oppveksten som pekte fram mot en karriere i sosialøkonomi.

-  Jeg husker han var ganske rolig, og gjorde ikke så mye av seg. Men han likte godt å spille fotball, forteller Johanna Kydland.

Ikke arvet

Men Finn hadde vyer. Han ville til USA for å studere og forske, og der har han bodd i store deler av sitt voksne liv. Moren sier han virkelig graver seg ned i ting han er interessert i.

-  Finn var en distré professortype, og det er han ennå. Fortsatt kommer han i siste liten når han skal ut og reise, sier hun.

-  Vi syntes det var svært da han ble utnevnt til professor. Men vi forsto jo aldri hva han holdt på med, sier mamma. Hun er stolt, men nekter å ta noen del av æren.

-  Har han ikke arvet noe av dette fra deg?

-  Nei, jeg forstår meg ikke på tall.

STOLT: Mamma Johanna Kydland (82) konstaterer stolt at sønnen Finn blir intervjuet på tv. I går strømmet gratulasjonene på fra nær og fjern.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media