Finne død av SARS

I norsk LO er sorgen stor etter at deres gode venn, den finske LO-mannen Pekka Aro (53), døde av SARS i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aro er den første skandinaven som er død av den svært smittsomme sykdommen. Han døde på sykehuset Didan i Beijing i går. Finnen var på tjenestereise for internasjonale LO i Kina.

- Flere av oss kjente godt til Pekka Aro. Han er en gammel venn av norsk LO. Jeg møtte Aro seinest i juni i fjor, og skulle egentlig ha møtt ham om to måneder igjen i forbindelse med en arbeidskonferanse, sier fungerende leder for LOs internasjonale avdeling, Karin Beate Theodorsen, til Dagbladet.

Flere andre norske LO-medarbeidere jobbet nært med Aro i Moskva for to år siden, i forbindelse med et internasjonalt LO-prosjekt.

Farlig nær

Theodorsen var i går kveld i kontakt med finsk LO for å få flere detaljer om dødsfallet. Pekka Aro kom til Beijing fra Thailand 23. mars med influensaliknende symptomer. Det skal ha blitt gjort forsøk på å frakte Aro fra sykehuset i Beijing til Genève før han døde, men det lyktes ikke. Aro og hans familie bodde i Genève.

- Pekka Aro var en kjempedyktig fagforeningsmann som aldri sparte seg. Det er svært trist å tenke på at han nå er borte. Det er skremmende og tankevekkende når denne sykdommen nå rammer oss så nært, sier Theodorsen.

MInst 89 døde

Finnen er den første utlendingen som er død av SARS i Kina. Helsevesenet overvåker nå nøye tilstanden til mennesker som har vært i kontakt med Aro etter at han kom tilbake fra Thailand.

Foruten Pekka Aro døde ytterligere fire mennesker av SARS i går. Det totale dødstallet i Kina er nå 49, mens over 1220 skal være smittet.

Gro bekymret

Helseeksperter frykter at flypassasjerer vil fortsette å spre SARS-sykdommen rundt om i verden. WHO-sjef Gro Harlem Brundtland innfører nå strenge tiltak.

- Høyst bekymringsverdig, sa Gro Harlem Brundtland i går om den raske spredningen av viruset.

DØD: Den finske LO-mannen Pekka Aro pådro seg SARS under et besøk i Beijing.