Finne fant formen

Ryktene om sykdom i Nokia viste seg å være sterkt overdrevet. Torsdag friskmeldte mobilgiganten seg selv, uten at det foreligger mistanke om doping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokia har ved flere anledninger flyttet verdens børsmarkeder de siste månedene:

I juli sendte Nokia Nasdaq-indeksen kraftig ned etter at selskapet varslet om noe svakere tall for tredje kvartal.

Da tallene ble offentliggjort i oktober, klarte Nokia likevel å overraske positivt, og Nokia sendte markedene kraftig opp.

I januar sendte Nokia markedene ned igjen etter å ha publisert skuffende svake salgstall.

Etter en lang periode med spekulasjoner rundt resultatutviklingen i Nokia, gikk den finske mobilgiganten torsdag ut med varsel om at selskapet opprettholder sine estimater for første kvartal. Selv om Nokia varsler om lavere salgsvekst, ventes selskapet å opprettholde inntjeningen.

Reaksjonen i aksjemarkedet lot ikke vente på seg. Stadig flere markedsaktører har i den senere tid ventet på et resultatvarsel fra Nokia etter at både Ericsson og Motorola begge har måttet krype til korset. Når så den finske mobilgiganten opplyser at selskapet opprettholder inntjeningsestimatet, er det selvsagt svært positivt.

I tråd med dette er Nokia-kursen opp 16,4 prosent på Stockholmsbørsen klokken 17.00 norsk tid. Og resten av Europa er i positivt territorium. Nokia har med andre ord klart det igjen.

Likevel blir det spennende å følge analytikerkommentarene fremover. For det er nok mange som klør seg i hodet og spør seg hvordan Nokia kan klare å opprettholde inntjeningen med lavere salg enn ventet. Det er også verdt å merke seg at Nokia torsdag var relativt lite medelsom om utviklingen fremover.

Børsdagen i Oslo var også preget av at meglerhuset Orkla Enskilda Securities krysset en rekke store aksjeposter i morgentimene torsdag. I aksjemarkedet antas det at det er tale om flytting av en større portefølje, og meglerhuset har altså valgt å melde postene over børssystemet.

Slikt blir det markedsandeler av, men i praksis betyr det at dagens omsetning bør barberes med et sted mellom 1,9 og 2,0 milliarder kroner, som er summen av de nevnte handlene, ifølge beregninger som Finanskanalen.no har foretatt.

På Oslo Børs ble det på hovedlisten omsatt aksjer for 4,5 milliarder kroner. Fratrukket Orkla Enskildas maniske operasjoner i morgentimene torsdag, ligger dermed omsetningen i dag på et mer normalt nivå.

Teknologiaksjene var naturlig nok vinnerne etter en lang periode med forferdelig kursutvikling. Selv Eltek fulgte med opp etter Nokia-nyheten, på tross av at en av selskapets største kunder i USA torsdag gikk ut med et resultatvarsel for første kvartal. Det bet tydeligvis ikke på investorene når det endelig var noe å glede seg over.

Eltek var opp hele 5,7 prosent til kurs 147,50 kroner.

Telenor steg også kraftig torsdag. Etter at selskapet fikk skikkelig juling i det sterkt fallende markedet i går, rykket en rekke meglerhus ut med anbefalinger av Telenor. First Securities kom tordag ut med en fyldig analyse som konkluderer med en klar kjøpsanbefaling, mens Karl Johan Fonds tok Telenor inn i sin modellportefølje. Forøvrig på bekostning av InFocus.

Telenor klatret hele 6 prosent til 37,10 kroner, men kursen ligger fortsatt godt under emisjonskursen fra i desember.

InFocus fikk også et kursløft, og kursen steg med 4,4 prosent til 165 kroner

Oljerelaterte aksjer fikk også et skikkelig løft etter at Finansavisen torsdag skrev at analytikere i disse ulvetider anbefaler investorene å flykte til offshore .

Smedvig, som ble trukket frem som den hyppigst anbefalte offshore-aksjen, steg imidlertid kun beskjedent, mens Fred. Olsen Energy (+ 6,6 prosent, 81 kroner), Søndenfjeldske (+ 4,2 prosent, 34,90 kroner), PGS (+ 3,8 prosent, 83 kroner) og ProSafe (+ 3,5 prosent, 119 kroner) alle opplever solide løft. TGS Nopec stiger med hele 6,3 prosent til 135 kroner.

Nyhetsbyråene verden over var for øvrig spekket med signaler fra OPEC i forkant av ministermøtet som tar til i Wien i morgen. Offisielt har OPEC sagt at det blant enkelte medlemmer er ønske om produksjonskutt på hele 1,5 millioner fat per dag, mens enkelte lands oljeministre har signalisert lavere kutt enn dette.

For Frontline og andre tankaksjer er det nok mer eller mindre diskontert at det blir et produksjonskutt på én million fat. Signaler om større produksjonskutt enn som så oppfattes derfor ikke som positivt, og i tråd med dette falt kursen med hele 5,4 prosent til kurs 141 kroner, og Frontline ble en av torsdagens tapere.

I forbindelse med kursfallet i Frontline bør det dessuten nevnes at det nok kan hende at noen tok gevinst på gårsdagens melding, der Frontline gjentok at rederiet vil søke om notering på New York Stock Exchange (NYSE). Christiania Markets var dessuten heller ikke aggressive kjøpere, som meglerhuset har hatt for vane den siste tiden.

Tomra var en annen indeksetung aksje som gikk mot strømmen torsdag. Kursen lå marginalt i negativt territorium rett før Finanskanalen sendte ut en artikkel om at innføring av pant på returemballasje i Tyskland kan komme senere enn ventet .

Aksjemarkedet reagerte umiddelbart negativt på denne meldingen, og Tomra ble på det laveste notert til kurs 157 kroner. Kursen tok seg imidlertid opp mot slutten av torsdagen og endte på minus 1 prosent til 163 kroner.

Etter en positiv dag på Oslo Børs og i Europa forøvrig, samt en positiv åpning i USA, er det nok mange som tror at det verste børsraset nå er over. Blant pessimistene finner vi imidlertid den tyske banken Deutsche Bank, som mener kursene kan komme til å falle ytterligere med mindre den amerikanske sentralbanken flesker til med et rentekutt på 1 prosent til uken.

Det er verdt å lytte til tyskerne: Deutsche Bank spådde en kraftig nedtur i oktober i fjor, og gjentok sine advarsler i januar.