Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner døde kaniner og utsultede katter

Sommeren er høysesong for eiere som reiser fra dyra sine.

DØDE: Disse to kaninene var plassert i et bur utenfor en leilighet uten noe mat eller vann. Da dyrevernorganisasjonen Kattens Vern ankom, var begge kaninene døde på grunn av varmen. Foto: Kattens Vern
DØDE: Disse to kaninene var plassert i et bur utenfor en leilighet uten noe mat eller vann. Da dyrevernorganisasjonen Kattens Vern ankom, var begge kaninene døde på grunn av varmen. Foto: Kattens Vern Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kattunger etterlatt i ei pappeske midt på veien. Kaniner forlatt i et bur utenfor en leilighet - uten mat. 17 katter etterlatt på ei øy.

Eksemplene på dumping av husdyr er mange denne sommeren.

- Det kommer meldinger om dette hvert år, både om folk som reiser fra dyra sine og folk som finner pappesker med kattunger som er blitt satt vekk, sier fungerende seksjonssjef i Mattilsynet, Siri Løtvedt, til Dagbladet.

LITE MAT: Inne i en leiligheten fant Kattens Vern en kattemor og fire kattunger. Dette var all maten som var satt fram. Foto: Kattens Vern
LITE MAT: Inne i en leiligheten fant Kattens Vern en kattemor og fire kattunger. Dette var all maten som var satt fram. Foto: Kattens Vern Vis mer

- Når folk skaffer seg et dyr, bør de tenke over at de kanskje ikke er hjemme hele tida. De bør ha en tanke om hva de skal gjøre med dyra når de er på ferie, sier hun.

Ventelister Dagbladet har vært i kontakt med en rekke av Mattilsynets lokalkontorer. De bekrefter at dette er et problem, selv om ikke alle kontorene nedringes. Også Dyrebeskyttelsen kan melde om ekstra stor pågang i sommer.

Bare i Oslo og Akershus er det per i dag 70 katter som står på venteliste for å få en plass på hjelpesenteret deres. Dyrebeskyttelsen anslår at det er rundt 15 000 hjemløse katter bare i Oslo.

- Vi får rapporter fra lokalkontorene våre om økt pågang år etter år, og denne sommeren skiller seg ikke ut, sier Linda Rognli, kampanjeansvarlig hos Dyrebeskyttelsen Norge.

ET HUNDELIV: Hundene Baltus (f.v.), Bamse og Anna leker med Sindre Engen inne på kennelen til Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD). - De fleste hundene som kommer hit er veldig omgjengelige, sier Engen, som har jobbet på gården i 13 år. 

Foto: Håkon Eikesdal
ET HUNDELIV: Hundene Baltus (f.v.), Bamse og Anna leker med Sindre Engen inne på kennelen til Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD). - De fleste hundene som kommer hit er veldig omgjengelige, sier Engen, som har jobbet på gården i 13 år. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Dyrebeskyttelsen tar inn gjennomsnittlig 3500 dyr i året. De har ennå ikke fullstendig oversikt over antall bekymringsmeldinger denne sommeren, men mange av henvendelsene dreier seg om alvorlige saker. Nylig fikk de en henvendelse fra noen som hadde oppdaget ei eske med kattunger nord i landet. Eska var plassert midt i veien.

- Det så ut som at de rett og slett var plassert der så de skulle bli påkjørt, sier Løtvedt opprørt.

Fant døde kaniner Hun forteller videre om deres lokalkontor i Drammen, som nylig leverte inn en anmeldelse etter at de fikk en melding om noen som hadde satt kaninene sine i garasjen og bare reist fra dem. Kaninene var døde da Dyrebeskyttelsen ankom stedet.

De ansatte ved den frivillige organisasjonen Kattens Vern i Bergen opplevde nylig noe liknende. Etter henvendelser fra bekymrede naboer fant de to kaniner etterlatt i et bur utenfor en leilighet - uten mat eller vann. Kaninene var døde på grunn av varmen.

HJEMLØSE: Mons ble funnet sammen med sin mor og sine søsken, og blir nå tatt vare på av FOD. Anette Tobiassen er den som har det daglige ansvaret for kattene. Foto: Håkon Eikesdal
HJEMLØSE: Mons ble funnet sammen med sin mor og sine søsken, og blir nå tatt vare på av FOD. Anette Tobiassen er den som har det daglige ansvaret for kattene. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Etter å ha fått tillatelse av politiet gikk organisasjonens medarbeidere inn i leiligheten. Her fant de en kattemor og fire unger, men nesten ikke noe mat.

- Da vi kom inn i leiligheten, luktet det skikkelig katteskitt. Politiet var også helt i sjokk, sier Mariann Aase i Kattens Vern.

Nedringt Organisasjonen får for tida så mange telefoner at de ikke har anledning til å bistå i alle sakene. Nylig fikk de en henvendelse om 17 katter som er blitt dumpet på Osterøy i Hordaland, men har ikke kapasitet til å ta dem imot.

- Enkelte dager ringer det i ett sett. Det er veldig vondt å få telefoner og vite at du ikke kan hjelpe, sier Mariann Aase.

HJEMLØS:  Anna (ca. 3 år) er døv, men har masse personlighet. Hun kom tilbake til FOD i går, etter å ha vært omplassert en periode. Det er uklart hvorfor hun ble returnert. Foto: Håkon Eikesdal
HJEMLØS: Anna (ca. 3 år) er døv, men har masse personlighet. Hun kom tilbake til FOD i går, etter å ha vært omplassert en periode. Det er uklart hvorfor hun ble returnert. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Hos Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD) i Oslo er det også hektisk aktivitet for tida. Frivillige medarbeidere lufter noen av de rundt 25 hundene, som bor på gården mens de venter på at noen vil gi dem et nytt hjem.

Til sammen 50 dyr - I tillegg har vi 25 katter boende her, og like mange i fosterhjem, sier Sindre Engen (23). Han har jobbet på gården siden han var ni år gammel, og sier de har en jevn pågang av dyr hele året. Hvor mange som har kommet inn i sommer, har han ikke oversikt over.

- Men vi har i hvert fall merket større pågang på innlevering av katter. Tirsdag fant jeg selv tre stykker som var blitt dumpet i skogholtet like her borte, sier han, mens den døve Jack Russell-terrieren «Anna» prøver å avlede oppmerksomheten hans med noen ivrige bjeff.

- Det er jo en gjenganger hvert eneste år. Mora mi har en periode vært fostermor for tolv katter. Men de som kommer til oss er jo heldige, det er sikkert mange som ikke blir funnet også. Hva slags skjebne de møter, er vanskelig å si.

FIKK NYTT HJEM: Miriam (ca. 6 md.) ble funnet ute på Sotra ved Bergen. Hun var blitt påkjørt av en bil og brakk hofta. I går ble hun omplassert til et nytt hjem. Foto: Kattens Vern
FIKK NYTT HJEM: Miriam (ca. 6 md.) ble funnet ute på Sotra ved Bergen. Hun var blitt påkjørt av en bil og brakk hofta. I går ble hun omplassert til et nytt hjem. Foto: Kattens Vern Vis mer