Finner døde på fyllinga

TIRANA (Dagbladet): Observatører fra EU vil ikke bekrefte meldingene om serbiske massemord på innbyggerne i byen Orahovac, men likstanken driver ennå gennom gatene i den kosovoalbanske spøkelsesbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitner fortalte i går om flere billass med lik av kvinner og barn som ble kjørt på søppeldynga, men utsendinger fra EU sier de «bare» fant ti graver da de kom til fyllinga i går.

Men EU-utsendingene hadde bare mandat til å se, ikke til å røre området der vitner sier at massegravene ligger.
Meldinger om nye massakrer har sendt bølger av vantro, frykt og sjokk gjennom hele Europa, men serbiske sikkerhetsstyrker fortsatte i går brannherjingen av byen Malisevo som hevn for at innbyggerne skjulte kosovoalbanske geriljastyrker.

Ifølge FNs høykommissariat for flyktninger fortsetter serbernes brente jord-taktikk.

Den tyske avisa Tageszeitung skriver at massegravene ligger 700 meter utenfor bygrensa til Orahovac.

Sletter bevis

En serber med bulldoser jevnet i går området på søppelfyllinga der øyenvitner hevder det skal ligge to av fire massegraver.

En hjelpearbeider som har vært i Orahovac flere ganger etter at serberne gjenerobret byen, sa i går til Dagbladet at vitnenes historier om massakrer og massegraver var svært troverdige.

Grusomheter

Dagen etter serbernes blodige inntog i Orahovac snakket hjelpearbeideren med flere av flyktningene.

De fortalte i detaljer om grusomhetene de hadde sett - og så vidt selv unsluppet.
Hvis søppelfyllinga virkelig skjuler likene av 567 mennesker, deriblant 430 barn, er det et endelig bevis på serbernes forakt for andre religioners menneskeliv og deres totale forakt for verdenssamfunnet. Røde Kors-medarbeidere kom i går sjokkert tilbake fra landsbygda i Kosovo der de hadde funnet tusener av flyktninger uten mat, vann og tak over hodet.

Innesperret

- Dette er en menneskelig katastrofe av uante dimensjoner, og vi frykter epidemier blant over 100000 mennesker på flukt, sier en talskvinne for Den internasjonale Røde Kors-komiteen til Dagbladet.
Serberne har stengt grensene til Albania, Makedonia og Montenegro og har sperret nærmere 180000 flyktninger inne i sitt eget land. Bare et fåtall tør vende tilbake til landsbyene soldatene har herjet og brent, og store styrker med skarpladde våpen holder dem borte fra grensene.

Hetebølgen med temperaturer på over 40 grader rammer spesielt gamle mennesker og små barn på flukt fra regjeringsstyrker i sitt eget land.
- Hvis de ikke får vann og medisiner, frykter vi livstruende epidemier blant de ulykkelige flyktningene, sier talskvinnen for Røde Kors.

Utstyr fra Norge

Nærmere 30000 flyktninger er fortsatt savnet etter de siste kampene. FNs høykommissær for flyktninger og Røde Kors leter gjennom det krigsherjete landet for å nå fram med vann, mat og medisiner, men ingen kan lenger stanse den humanitære katastrofen i kjølvannet av serbernes etniske rensing.

Norges Røde Kors sender i morgen en lastebil med medisinsk utstyr, men selv millionbevilgninger til syke kan bare hjelpe rundt 100 pasienter i halvannen uke.
- Situasjonen er svært alvorlig. Folk flykter med det de eier på traktorlass eller med trailere. Minst 100000 er nå på flukt i en varme på over 40 grader, sier utenlandssjef Magne Barth i Norges Røde Kors.

Se leder side 3

SAMLER BEVIS:</B> En utenlandsk pressefotograf dokumenterer funnet av de ferske gravene på fyllinga.