Finner dødsviruset på noen timer

Flere bekymringstelefoner til Folkehelseinstituttet etter nytt smittetilfelle i Frankrike.

DØDSVIRUS:  Slik ser det det nye corona-viruset ut i et mikroskop.  Folkehelseinstituttet er nå klare til å avklare på få timer dersom det oppstår mistanke om at pasienter i Norge er smittet. Foto: AFP/Britiske folkehelseinstituttet/NTB Scanpix.
DØDSVIRUS: Slik ser det det nye corona-viruset ut i et mikroskop. Folkehelseinstituttet er nå klare til å avklare på få timer dersom det oppstår mistanke om at pasienter i Norge er smittet. Foto: AFP/Britiske folkehelseinstituttet/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helsemyndighetene advarer nordmenn som reiser på den arabiske halvøy mot å ha nærkontakt med dyr.

Etter en melding i helgen om et nytt tilfelle av corona-smitte i Frankrike, har frykten for det dødelige viruset rykket nærmere.  Dette er det tredje kjente smittetilfellet i Europa - ett i Storbritannia og to i Frankrike.

Ialt 34 smittetilfeller og 18 dødsfall er registrert på verdensbasis etter at det til da ukjente viruset ble oppdaget i fjor. De aller fleste tilfellene stammer fra Saudi-Arabia.

Ligner lungebetennelse - Symptomene er tung  pust, som kan minne om lungebetennelse, og nyresvikt. Dersom noen får pusteproblemer de første ti dagene etter å ha vært på den arabiske halvøy, vil vi sterkt anbefale å oppsøke sykehus.

- Vi har nå klart analyseutstyr som gi svar i løpet av noen timer om det dreier seg om corona-smitte, sier lege og avdelingsdirektør ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Karin Rønning, til Dagbladet.

Folkehelseinstituttet har fått flere henvendelser om smittefaren etter at det nye tilfellet fra et sykehus i Valenciennes i Frankrike ble kjent. Der ser myndighetene så alvorlig på situasjonen at helseministeren holdt en ekstraordinær pressekonferanse i helgen.

Smittet på tomannsrom En mann i 50-årene som hadde vært i Oman, ble lagt inn på sykehus med det legene først trodde var lungebetennelse. Seinere ble en annen pasient lagt på samme tomannsrom, og det er han som nå har fått corona-smitte.

I mellomtiden er mannen som fikk pustebesvær etter sitt besøk i Oman blitt så dårlig at han ligger i respirator.

- På norske sykehus ville ikke pasienter med slike lungesymptomer blitt lagt på tomannsrom, sier lege Karin Rønning.

Symptomene på corona-viruset minner om SARS, som tok mange liv i 2003.

Fra flaggermus - Men virus er et annet, og forskerne tror at det har smittet fra flaggermus til mennesker, uten at ekspertene er helt sikre. De tror det kan være tilfeldig at de fleste tilfellene er i Saudfi-Arabia og på den arabiske halvøy, sier Rønning.

På tross av at den siste utviklingen på sykehuset i Frankrike nå også dokumenterer smitte fra menneske til menneske, ser ikke Rønning tegn til at det skal bli en ny epidemi eller pandemi.

- Den generelle smitterisikoen er svært, svært liten, sier avdelingsdirektør Rønning.

Kina-influensa Den andre smittesituasjonen ute i verden som Folkehelseinstituttet holder spesielt øye med nå, er influensautbrudd i Kina fra A(H7N9)-viruset.

- Vi ber norske reisende om å holde seg unna dyr spesielt og fjærkre spesielt. Da skal det ikke være stor smittefare, sier avdelingsdirektøren ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

TO TILFELLER I FRANKRIKE: Et av de franske tilfellene ble oppdaget på sykehuset i ValenciennesFoto: AFP / NTB SCANPIX
TO TILFELLER I FRANKRIKE: Et av de franske tilfellene ble oppdaget på sykehuset i ValenciennesFoto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer