Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftampuller på stranda

Finner du denne på stranden må du IKKE røre den

Kan gi øyeblikkelig lammelse av åndedrett.

FARLIG: Brannvesenet og Forsvarets Forskningsinstitutt går ut for å advare mot disse ampullene. Foto: Hurum Brannvesen
FARLIG: Brannvesenet og Forsvarets Forskningsinstitutt går ut for å advare mot disse ampullene. Foto: Hurum Brannvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er rett rundt hjørnet, og det er flere av oss som går ut i sola for å plukke opp søppel som har blitt liggende igjen under snøen gjennom vinteren.

Om du derimot skulle finne en gjennomsiktig sylinder på omtrentlig seks centimeter i lengde, fylt med små glasskuler, skal du la dem ligge, advarer Hurum Brannvesen på sin Facebook-side.

Kan være dødelig

Ampullene stammer fra 2. verdenskrig, da tyske okkupasjonsstyrker hadde med seg utstyr for kjemiske stridsmidler. Etter krigen ble utstyret dumpet i havet, og i dag, mer enn 70 år senere, dukker de giftige ampullene opp på strender rundt omkring i landet.

ADVARER: Brannsjefen ved Hurum Brannvesen viser en av ampullene som har blitt funnet på stranda. Ampullen ble grundig undersøkt for å utelukke fare før han plukket den opp. Foto: Hurum Brannvesen
ADVARER: Brannsjefen ved Hurum Brannvesen viser en av ampullene som har blitt funnet på stranda. Ampullen ble grundig undersøkt for å utelukke fare før han plukket den opp. Foto: Hurum Brannvesen Vis mer

Brannvesenet melder blant annet om at det har blitt funnet slike ampuller på to ulike strender på Tofte i Buskerud.

Det er viktig at du ikke rører ampullen om du finner den, presiserer de i Facebook-meldingen. Ifølge Forsvarets Forskningsinstitutt er alle ampullene er giftige, men det er spesielt ampullen merket med to grønne ringer du skal passe deg for.

Denne ampullen inneholder nemlig kaliumcyanid, et stoff som kan gi en øyeblikkelig lammelse av åndedretten. Et inntak av 50 mg kan være dødelig, og en enkelt ampull inneholder alene hele 80 mg.

Fargemerkingen kan også ha blitt slitt vekk etter å ha ligget i naturen i så mange år, så brannvesenet oppfordrer derfor alle til å holde seg unna, selv om de ikke får øye på de grønne ringene.

Meld fra

Hele og uskadde ampuller vil ikke utgjøre noen helserisiko, men om ampullene er i dårlig forfatning kan innholdet lekke ut.

Det er først når ampullen er åpen og innholdet er tilgjengelig at kjemikaliene kan utgjøre en helserisiko, for eksempel ved innånding, svelging eller i kontakt med øyne.

Brannvesenet oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om dette, og om å kontakte politi eller brannvesen om du skulle få øye på en slik ampull på stranda.

SJOKKERTE TURISTER: En vanlig dag på Hollywood beach i Florida ble litt annerledes da dette dyret dukket opp langs vannkanten. Video: CNN Vis mer

Under krigen ble ampullene brukt ved mistanke om tilstedeværelse av stridsmiddel. De plasserte da ampullen i en håndpumpe, og de stakk et hull i begge endene av plastampullene. Luften ble da dratt gjennom ampullen, og om det var et stridsmiddel i luften, endret det faste stoffet i ampullen farge.

Slik kjenner du igjen de ulike ampullene:

Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt
Foto: Forsvarets Forskningsinstitutt Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!