Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionbrekk:

Finner du dette, kan du bli millionær

«Svært profesjonelle» tyver stjal sølvtøy for ti millioner danske kroner. Nå utlover eieren milliondusør.

MILLIONER: Om du finner dette, og resten av sølvtøyet som ble stjålet i Danmark, kan du motta tre millioner danske kroner i dusør. Foto: Nordsjællands politi
MILLIONER: Om du finner dette, og resten av sølvtøyet som ble stjålet i Danmark, kan du motta tre millioner danske kroner i dusør. Foto: Nordsjællands politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen tyver er frekkere enn andre. Det fikk en dansk villaeier smertelig erfare lørdag. Natten i forveien brøt noen seg inn i det herskapelige huset i Gentofte i Danmark. Med seg fikk de uerstattelig sølvtøy til en verdi av ti millioner danske kroner (13 millioner norske kroner).

Nå utlover eieren av sølvtøyet en dusør på tre millioner danske kroner (fire millioner norske kroner) til den som bringer gjenstandene tilbake til ham. Om eieren mottar bare deler av sølvtøyet, vil man bare motta deler av dusøren også.

Dette opplyser politiet i Nordsjælland til danske TV2. Politiet beskriver tyveriet som «svært profesjonelt».

- Det er snakk om en uvanlig form for innbrudd, hvor tyvene har skaffet seg adgang til førsteetasjen og gjennomført brekket uten å utløse alarmen, sier Henrik Sejer i Nordsjælland-politiet til kanalen.

MILLIONBREKK: Natt til lørdag ble sølvtøy til en verdi av ti millioner danske kroner stjålet fra en villa i Gentofte i Danmark. Alle foto: Nordsjællands politi

Etterlyst over hele Europa

Ifølge Ekstra Bladet veier sølvtøyet 35 kilo. De skriver også at ettersom det regnes som dansk kulturskatt, så er det ikke så enkelt å komme seg unna med det.

- For å selge det historiske sølvtøyet på lovlig vis, må man søke om tillatelse gjennom eksportrådet. Og ettersom det er etterlyst over hele Europa, vil det ikke være mulig å få tak i en slik tillatelse, sier Sejer til avisa.

Sejer vil ikke uttale seg om de har noen mistenkte i saken.

HER SLÅR DE TIL: Se hvordan urmakerens ansatte reagerte da tre ranere stjal for over 900 000 kroner, 12. mai i fjor. Video: Politiet Vis mer Vis mer

Dusøren er imidlertid ikke den største som er blitt utlovet i Danmark. I forbindelse med et pengetransportran i 2001 utlovet pengetransportfirmaets forsikringsselskap en dusør på fire millioner danske kroner (over fem millioner norske kroner).

- Hvis du har informasjon om gjerningsmenn eller liknende, må du kontakte politiet. Så skal vi sette deg i kontakt med eieren av sølvtøyet, slik at du kan motta dusøren, sier Sejer.

Kronjuveltyveri i Sverige

Det er heller ikke første gang i år at vi opplever tyveri av kulturskatt i Skandinavia. I sommer ble det utført et tyveri av kronjuveler i Strängnäs domkirke i Sverige.

Tyvene forsvant sporløst før politiet ankom stedet. Ifølge vitner stakk de av i en åpen båt eller en vannskuter på den store innsjøen Mälaren.

De fikk med seg kong Karl IXs krone, dronning Kristinas krone og et rikseple. Kronjuvelen tilhørte Karl IX som ble gravlagt i 1611. Siden 1600-tallet har de vært oppbevart i en låst sikkerhetsmonter i domkirka.

Svensk politi har ennå ikke funnet ut av hvem som stjal kronjuvelene, eller hvor de er.

Hele Norges coronakart