SKORPIONEN: Stjernebildet Skorpionen sees til høyre i dette utsnittet av Nick Risingers panoramabilde over nattehimmelen. Risinger har satt sammen 37440 bilder for å lage et 360-graders interaktivt panroamabilde rommet om omgir oss. Foto: AP Photo/Skysurvey.org,  Nick Risinger
SKORPIONEN: Stjernebildet Skorpionen sees til høyre i dette utsnittet av Nick Risingers panoramabilde over nattehimmelen. Risinger har satt sammen 37440 bilder for å lage et 360-graders interaktivt panroamabilde rommet om omgir oss. Foto: AP Photo/Skysurvey.org, Nick RisingerVis mer

Finner du Karlsvogna?

Amatørastronomen Nick har laget 360 graders superbilde av nattehimmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amatørastronomen Nick Risinger (28) fra Seattle sa opp jobben og dro med seg seks synkroniserte kameraer nesten 10000 mil for å fange hele nattehimmelen.

De 37440 bildene han har tatt er satt sammen til ett gigantisk, interaktivt, 360 graders panoramabide. Bildet viser melkeveiens planeter og stjerner, og du kan finne stjerneskyer og stjernemønstre.

- Vi ser aldri himmelen som dette. På en god kveld i Seattle ser man 20-30 stjerner. I dette bildet ser man 20-30 millioner. Alt er forsterket, sier Risinger til AP.

Delte himmelen i 624 deler Bildet har ingen vitenskapelig verdi - ettersom den for oss synlige delen av verdensommet allerede er kartlagt i betydelig større detalj enn det som framkommer på panoramabildet.

Risinger er heller ikke først ute - igjennom andre interaktive panoramabilder av himmelen, som Google sky har vi vært i stand til å betrakte rommet som omgir oss.

Risinger er imidlertid den første amatøren som selv har landet ett så omfattende prosjekt. Han har også valgt å ta bilder i en annen farge, grønn, for å gi bildene mer dybde.

For å fange hele nattehimmelen, delte Risinger himmelen inn i 624 deler, og plottet koordinatene inn i en datamsaskin. Han fant så ut hvor og når han måtte knipse for å få de rette eksponeringene.

Over et år Han sa opp jobben, fikk med seg sin pensjonerte far og sin bror, og la ut på veien. Da jaktet på øde steder, uten lysforurensning, for å fange nattehimmelen på sitt klareste. Jakten på hele himmelen tok ham også til Sør-Afrika, der stjernebildene og mønstrene han kjente fra den nordlige halvkule var helt ukjente for ham.

Arbeidet startet i mars i fjor, og ble ferdig for et par uker siden.

- Å lege et atlas over nattehimmelen var tidligere en jobb for profesjonelle astronomer. Med ny teknologi er det forbløffende hva amatører kan få til sier Andrew Fraknoi, ved The Astronomical Society of the Pacific til AP.

Se og søk i hele bildet her.

Produksjon av interaktive panoramabilder har bredt om seg de siste årene. Det er laget imponerende utgaver fra London (80 gigapiksler), Paris (26 gigapiksler), Budapest (70 gigapiksler) Dresden (26 gigapiksler) og Praha (18 gigapiksler).

10000 MIL: Nick Risinger har reist nesten 10000 mil med sine seks synkroniserte kameraer i løpet av det siste året for å fange nattehimlen. Her er han i Colorado, USA. Foto: AP Photo/Courtesy Nick Risinger, Skysurvey.org
10000 MIL: Nick Risinger har reist nesten 10000 mil med sine seks synkroniserte kameraer i løpet av det siste året for å fange nattehimlen. Her er han i Colorado, USA. Foto: AP Photo/Courtesy Nick Risinger, Skysurvey.org Vis mer