Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner familiemedlemmer på internett

En makedonsk hjelpeorganisasjon har tatt internett i bruk for å gjenforene splittede flyktningefamilier. Norges Røde Kors frykter at serbere vil bruke basen for å jakte på kosovoalbanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en søkbar database kan kosovoalbanere fra hele verden lete etter savnede familiemedlemmer.

- Det er et veldig stort behov for dette. Mange har ikke vært i kontakt med familien på ukevis, sier Henrik Broberg i Regnbuen Antirasistisk Organisasjon Tromsø.

Hos Norges Røde Kors er man derimot skeptiske til å bruke åpne websteder for formidling av navn og oppholdssted for kosovoalbanere.

- Kaotisk

- Situasjonen er kaotisk og særlig i Makedonia er det vanskelig for kosovoalbanere å lete etter familien. Verken FN eller Røde Kors har oversikt, sier Broberg, som er glad for at den makedonske humanitære organisasjonen ADI har satt i gang internett-prosjektet.

På hjemmesiden til Regnbuen ligger en link til den makedonske internett-basen.

- Vi har fått mange henvendelser, og flere har fått kontakt med savnede familiemedlemmer. Jeg håper nå at de forskjellige norske organisasjonene kan samarbeide om å formidle kontakt til basen som oppdateres daglig og nå inneholder over 74 000 navn, sier han.

Skeptisk

- Det er snakk om svært sensitive opplysninger. I prinsippet kan jo basen også brukes av serbere som vil ha tak i bestemte kosovoalbanere, sier oppsporingskonsulent Kirsten Nilsen i Norges Røde Kors. Likevel planlegger Den internasjonale Røde Kors-komiteen et websted for registrering og kontakt mellom kosovoalbanere, med strenge krav til navn og adresseoppføringer.

- Webstedet blir først lansert når vi har fått involvert hele området, sier Nilsen. Foreløpig lanseringsdato er 17. mai.

(NTB)