Finner for mye brysthinnekreft, blærekreft, spiserørskreft og blodkreft i Nordsjøen

Kreftregisteret slår alarm.

KREFTFUNN: Oljearbeidere i Nordsjøen er mer utsatt for kreft enn normalbefolkningen, viser et doktorgradsarbeid ved Kreftregisteret. Her er plattformen Gullfaks sett fra helikoptervindu i oktober 2002. Foto: Aleksander Nordahl
KREFTFUNN: Oljearbeidere i Nordsjøen er mer utsatt for kreft enn normalbefolkningen, viser et doktorgradsarbeid ved Kreftregisteret. Her er plattformen Gullfaks sett fra helikoptervindu i oktober 2002. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Senere i juni vil stipendiat Jo S. Stenehjem ved Kreftregisteret disputere ved Universitetet i Oslo med sin doktogradsavhandling «Cancer incidence and occupational exposure in offshore oil industry workers».

Stenehjem og medarbeidere ved Kreftregisteret har studert kreftrisiko og eksponering for kjemiske stoffer i arbeidsmiljøet blant kvinner og menn som arbeidet på norsk sokkel mellom 1965 og 1999.

Blant 41140 offshorearbeidere som ble fulgt for kreftsykdom i perioden 1999-2009, ble det observert 2191 krefttilfeller.

- I snitt var oljearbeiderne vi har fulgt opp i begynnelsen av 30-åra ved første ansettelse offshore, sier Stenehjem til Dagbladet.

Overhyppighet For noen krefttyper er det klare forskjeller mellom offshorearbeidere og den øvrige norske befolkningen.

Blant menn er det observert overhyppighet av brysthinnekreft, blærekreft og spiserørskreft, mens det blant kvinner er funnet flere tilfeller enn forventet av blodkrefttypen akutt myelogen leukemi (AML) og ondartet føflekk-kreft.

Forekomsten av all kreft uavhengig av type var noe økt for kvinner, men lik den øvrige befolkningen for menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer