Finner gamle skatter i norske tjern

Mike (36) og Maciek (40) står gjerne med vann til livet når de er på skattejakt i Oslo-marka.

PÅ SKATTEJAKT: Mike (36) og Maciek (40) søker med hver sin metalldetektor etter gamle skatter i Sognsvann i Oslo-marka. Foto: Line Brustad / Dagbladet
PÅ SKATTEJAKT: Mike (36) og Maciek (40) søker med hver sin metalldetektor etter gamle skatter i Sognsvann i Oslo-marka. Foto: Line Brustad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNSVANN (Dagbladet): Midt ute i Sognsvann i Oslo-marka står to menn, tilsynelatende fullt påkledd. De roter rundt i vannet med noe som på avstand likner plastrør. De har store hodetelefoner på seg, og ser konsentrert ned i vannet.

Hva er det de egentlig driver med?

FRA ANDRE VERDENSKRIG: Denne mynten fant Mike i Maridalen. - Det er en Hitlerjugend-mynt fra 1941, og er så vidt meg bekjent den eneste poletten fra NS. Den er ikke av gull, men likevel mitt beste funn, sier Mike.
FRA ANDRE VERDENSKRIG: Denne mynten fant Mike i Maridalen. - Det er en Hitlerjugend-mynt fra 1941, og er så vidt meg bekjent den eneste poletten fra NS. Den er ikke av gull, men likevel mitt beste funn, sier Mike. Vis mer

- Vi leiter etter gull og andre skatter, smiler Mike (36) idet han vasser inn mot land.

- Gull og skatter?

SOGNSVANN-RING: Denne ringen i gull fant Mike i Sognsvann tidligere i sommer.
SOGNSVANN-RING: Denne ringen i gull fant Mike i Sognsvann tidligere i sommer. Vis mer

- Ja, gamle mynter, ringer, smykker og andre historiske gjenstander.

- En dyr hobby Mike kommer fra Polen, men har bodd i Norge de siste seks årene. Vel oppe på land kler han av seg våtdrakta mens han hutrer og skjelver av kulde.

- I dag har vi ikke funnet noe. Det har nok vært mange her før oss, konstanterer han.

SKILLING: Skillingen fra 1869 er en av mange mynter Mike har funnet med metallsøkeren.
SKILLING: Skillingen fra 1869 er en av mange mynter Mike har funnet med metallsøkeren. Vis mer

Ute i vannet står fortsatt kameraten Maciek (40) og søker intenst.

- Er det dette dere lever av?

100 ÅR GAMMEL: Denne 100 år gamle mynten er en annen av skattene Mike har funnet.
100 ÅR GAMMEL: Denne 100 år gamle mynten er en annen av skattene Mike har funnet. Vis mer

Mike ler godt, før han sier:

- Nei, nei, dette er bare en hobby. En ganske dyr hobby, faktisk.

Trenger tillatelse Mike bruker en vanntett elektronisk metallsøker når han leiter etter de gamle skattene. Han kjøpte den for to år siden, og anslår at han har brukt om lag 6000 kroner på utstyret.

ELDRE SKATTER: Bildet viser en arabiske dirhem, som stammer fra vikingtida. Funnet er gjort av Norges Metallsøkerforenings medlemmer i samarbeid med arkeologer fra  Kulturhistorisk museum på Gokstad. Foto: Per Sibe
ELDRE SKATTER: Bildet viser en arabiske dirhem, som stammer fra vikingtida. Funnet er gjort av Norges Metallsøkerforenings medlemmer i samarbeid med arkeologer fra Kulturhistorisk museum på Gokstad. Foto: Per Sibe Vis mer

Med metallsøkeren genererer han et elektromagnetisk felt i jordsmonnet. Både elektrisk ledende og magnetiske gjenstander forstyrrer dette feltet, og får derved søkeren til å reagere. Dette indikeres med lydsignal som Mike fanger opp via hodetelefonene og et utslag på viserinstrumentet på søkeren.

Ifølge Norges Metallsøkerforening er vanlig funndybde for metallgjenstander 0 til 15 centimeter, og normal effektiv dybde er cirka 20 centimeter. Bare svært store gjenstander vil påvises dypere enn 30 til 40 centimeter.

FORMANN: Per Kristian Bjor er formann i Norges Metallsøkerforening. Foto: Per Sibe
FORMANN: Per Kristian Bjor er formann i Norges Metallsøkerforening. Foto: Per Sibe Vis mer

Mike forteller at han har holdt på med metallsøking i 20 år, men at det er ulovlig i hjemlandet Polen. I Norge er det imidlertid lov så lenge grunneieren gir en tillatelse og søkeområdet ikke er fredet.

Sognsvann-ring Dagens fangst er liten, men Mike har tidligere funnet flere skatter i Norge. Han har blant annet funnet en sjelden Hitlerjugend-mynt fra 1941 i Maridalen, og bare for noen uker fant han en annen mynt fra 1940-tallet - i nettopp Sognsvann.

Her har han dessuten funnet en gullring med diamanter på, som han sier at han vil levere tilbake til den rette eier om det viser seg at den nylig er mistet. Den ser nemlig ikke helt ut som en forhistorisk gammel skatt.

Må leveres til staten Kulturminneloven i Norge sier at gjenstander fra før 1537, og mynter eldre enn 1650, er statens eiendom. Om Mike finner noe som er så gammelt er han altså pliktig å levere den til staten.

FRA VIKINGTIDA: Denne gullringen stammer fra vikingtida, og er funnet av medlemmer fra Norges Metallsøkerforening i samarbeid med arkeologer fra  Kulturhistorisk museum på Gokstad. Foto: Per Sibe
FRA VIKINGTIDA: Denne gullringen stammer fra vikingtida, og er funnet av medlemmer fra Norges Metallsøkerforening i samarbeid med arkeologer fra Kulturhistorisk museum på Gokstad. Foto: Per Sibe Vis mer

Men ifølge Norges Metallsøkerforening er det bare unntaksvis at det avdekkes gjenstander fra før 1537. De mest ettertraktede objektene, som samtidig forekommer med noenlunde hyppighet, tilhører nesten utelukkende perioden 1700-1900 tallet.

Interessante funn vil mest typisk være ulike bruks- og pyntegjenstander, som for eksempel: dekketøy, spenner, knapper, smykker, redskap og våpen. Gjenstander knyttet til handelsvirksomhet, slik som vektlodd, plomber og mynter omfattes også med stor interesse.

- Må kunne loven Formann i Norges Metallsøkerforening, Per Kristian Bjor understreker at det er viktig for organisasjonen at medlemmene holder seg til loven når de søker etter tapte gjenstander.

- Lovverket er veldig viktig for oss. Derfor er det lurt at at metallsøkere melder seg inn i foreningen slik at de får informasjon om retningslinjene. Dessuten er det veldig sosialt å være medlem, sier Bjor til Dagbladet.

HOBBY: Mike (36) og Maciek (40) bruker en del penger på metallsøkingen, og sier at til tross for at de finner noen skatter iblant, er det ingen lønnsom hobby. Foto: Line Brustad / Dagbladet
HOBBY: Mike (36) og Maciek (40) bruker en del penger på metallsøkingen, og sier at til tross for at de finner noen skatter iblant, er det ingen lønnsom hobby. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

Alle myndige personer kan melde seg inn i foreningen, men for å bli fullverdig medlem må du svare på et skjema som viser at du kan Kulturminneloven.

- Påviser kulturminner Foreningen ble stiftet i Oslo i november 1991, og har i dag om lag 300 medlemmer. Bjor forteller at interessen rundt metallsøking er økende, og at de stadig får nye medlemmer.

- En typisk medlem er historieinteressert, rett og slett. Veien er ganske kort fra søk på badestranda til at man finner noe med historisk verdi som kan leveres inn. Mange synes det er moro, og at de på den måten har bidratt til å påvise kulturminner, sier Bjor.