HENTET DYKKERNE: Et finsk dykkerteam hentet i går opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta, tross åpolitiets ferdselsforbud på stedet.
Foto: Frode Meosli / NTB scanpix
HENTET DYKKERNE: Et finsk dykkerteam hentet i går opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta, tross åpolitiets ferdselsforbud på stedet. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixVis mer

Finner hentet opp omkomne dykkere i grotte tross forbud

Fra Pluragrotta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta utenfor Mo i Rana, opplyser Helgeland politidistrikt i en pressemelding.

De to finske dykkerne mistet livet 7. februar i et forsøk på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem, Pluragrotta utenfor Mo i Rana.

På tross av gjentatte forsøk, har det ikke lyktes de tre britiske grotte- og redningsdykkerne å finne en måte å hente opp de to omkomne, som ligger på 112 meters dyp, fortalte dykkerleder Mark Dougherty under en pressekonferanse arrangert av Helgeland politidistrikt tirsdag formiddag.

- Det er rett også lett for farlig, det er ikke verdt å risikere liv for å gjennomføre denne oppgaven, sier Dougherty.

Fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt bekrefter nå at at det finske dykkerteamet i dag tidlig meldte fra til politiet om at de hadde hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta.

- Vi har fått opplysninger om at de to i går ble hentet opp til vannspeilet, samme sted som de var tenkt hentet opp i den tidligere planlagte aksjonen, sier Elnæs.

Politiet jobber nå med å få oversikt over situasjonen.

- Det skal i dag gjøres tekniske undersøkelser på stedet og vi foretar avhør av de finske dykkerne som har deltatt i opphentingen, sier Elnæs.

- Parallelt planlegges en operasjon for å frakte de to døde opp av grotta og ut ved Steinugleflåget. Tidspunktet for dette er ikke fastsatt.

Ferdselsforbudet gjelder fortsatt i grottene og politiet vil sperre av et område rundt av hensyn til arbeidet som skal pågå.

Vår første prioritet er nå å håndtere de omkomne og ivareta alle nødvendige oppgaver i forhold til etterforskningen av dykkerulykken. Dykkerteamets brudd på ferdselsforbudet i grotta, blir en separat sak, som ikke prioriteres nå.

De pårørende til de to omkomne grottedykkerne har blitt kjent med opplysningene politiet har fått og hvilke tiltak som nå settes i gang.

Dagbladet kommer med mer.