Finner ikke 180-mannen

Politiet sliter som aldri før i trippeldrapssaken. Nå er det ikke sikkert at rapporten om den mystiske 180-samtalen kommer før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt har ikke drapsetterforskerne klart å knytte noen av de fire siktede til samtalen.

Selv om de fire siktede ble løslatt i forrige uke, fortsetter politiet etterforskningen med stor styrke. Ett av de heteste sporene de siste månedene har vært den omtalte 180-samtalen, der en mannsperson ringte Opplysningen 180 og varslet at han kom til å drepe Anne Orderud Paust og foreldrene hennes.

Politiet har lenge prøvd å knytte samtalen til Per Kristian Orderud, men klarer ikke å finne ut hvem som ringte Opplysningen bare en uke før drapene fant sted. I går fikk drapsetterforskerne nok en foreløpig statusrapport.

- Vi håper 180-rapporten er ferdig før jul, men jeg kan ikke si noe sikkert. Det har tatt lengre tid enn planlagt, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Fnyser av teori

Rundt ti etterforskere har de siste månedene jobbet med 180-sporet. Etterforskerne ba om innsyn i Telenors faktura-oversikt, og fikk 410000 samtaler i den aktuelle perioden. Den siste tida har politiet konsentrert seg om 516 samtaler, der de fleste kommer fra bedrifter.

Bare én av disse samtalene kan knytte noen av de fire siktede, eller kretsen rundt dem, til 180-sporet.

12. mai ble det ringt til nummeropplysningen fra en telefon som tilhører nære slektninger av Per Kristian og Veronica Orderud. Det er imidlertid bevist at ekteparet ikke var på adressen det aktuelle tidspunktet. Derfor lanserte politiadvokat Bjørn Arne Tronier i forhørsretten teorien om at Per Kristian Orderud står bak et såkalt 180-manus, og har fått noen andre til å ringe Opplysningen. Forsvarerne fnyser av teorien.

- Til nå har jeg ikke sett noe som kan knytte min klient til denne samtalen. Jeg håper imidlertid politiet kommer videre på dette sporet, ettersom det er et interessant spor, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz.

Innstilling

Politimester Jørgen Høidahl sa til Dagbladet i forrige uke at en innstilling fra Romerike politidistrikt til statsadvokaten ikke er langt unna. Men utsettelsen av 180-rapporten kan bety at en innstilling i tiltalespørsmålet ikke kommer før etter jul.

- Jeg tror ikke innstillingen kommer før i januar, sier Cato Schiøtz.