Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner ikke 180-mannen

Drapsjegerne har ikke klart å knytte noen av de fire siktede til det såkalte 180-sporet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet på Romerike har nå fått inn alle rapporter i Orderud-saken. I løpet av to uker sender de saken videre til statsadvokaten der politiet - etter det Dagbladet får opplyst - innstiller på at alle de fire siktede må tiltales for overlagt drap. For kort tid siden ble den såkalte 180-rapporten klar. Advokatene Frode Sulland og Cato Schiøtz, som forsvarer Veronica og Per Kristian Orderud, bekrefter overfor Dagbladet at politiet ikke har klart å finne ut hvem som har ringt inn 180-samtalen - og at dette sporet da ikke kan knyttes til noen av de siktede.

Dokument-juks

En uke før drapene ringte en mannsperson opplysningen 180 og fortalte at han ville drepe Anne Orderud Paust og hennes foreldre. - Følgelig står vi uten noe resultat av etterforskingen av sakens etter vårt syn viktigste spor . Dette er svært uheldig, sier advokat Sulland.

Kjøpekontrakt

Per Kristian Orderud forklarte seg i sakens siste politiavhør for to uker siden. I avhøret ble odelssønnen og juristen spurt om spesielt én forfalsket kjøpekontrakt. Politiet har tidligere fått bekreftelser på det de visste lenge: Det ble trikset med dokumenter i forbindelse med gårdsoverdragelsen. Odelssønnen har tidligere erkjent at han undertegnet et skriv til skattefogden i farens navn. - Per ble spurt om en av de to maskinskrevne kjøpekontraktene. Han ville i avhøret ikke svare på om det var han, kona eller moren som skrev under med farens navn, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

Nekter å svare


I avhøret ble 46-åringen også bedt om å utdype sin forklaring fra det omtalte juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998. Kristin Kirkemo har tidligere hevdet at hun overleverte to pistoler til ekteparet denne kvelden og at medsiktede Lars Grønnerød ga ekteparet våpenopplæring. Kristin Kirkemo har også forklart at det ble avfyrt et vådeskudd, noe hennes halvsøster, Veronica Orderud, har bekreftet i politiavhør. - Per ville ikke utdype sine forklaringer om juleselskapet. Han henviser til sine tidligere forklaringer, opplyser Cato Schiøtz. Dermed nekter odelssønnen ethvert kjennskap til at det var våpen på Orderud gård denne kvelden. Drapstiltaler, eller henleggelser i saken, er ventet i november. [email protected] [email protected] # NEKTER: Per Kristian Orderud. # OVERLAGT DRAP: Politiet innstiller på at de fire siktede i Orderud-saken må tiltales for overlagt drap, men står resultatløse etter etterforskningen av sakens viktigste spor: 180-sporet. # Foto: JON TERJE H. HANSEN inner ikke 180-mannen # Politietterforskning avsluttet: # Drapsjegerne har ikke klart å knytte noen av de fire siktede til det såkalte 180-sporet. # Av FRODE HANSEN og JØRGEN TANGNES # Politiet på Romerike har nå fått inn alle rapporter i Orderud-saken. I løpet av to uker sender de saken videre til statsadvokaten der politiet - etter det Dagbladet får opplyst - innstiller på at alle de fire siktede må tiltales for overlagt drap.

For kort tid siden ble den såkalte 180-rapporten klar. Advokatene Frode Sulland og Cato Schiøtz, som forsvarer Veronica og Per Kristian Orderud, bekrefter overfor Dagbladet at politiet ikke har klart å finne ut hvem som har ringt inn 180-samtalen - og at dette sporet da ikke kan knyttes til noen av de siktede.

Dokument-juks


En uke før drapene ringte en mannsperson opplysningen 180 og fortalte at han ville drepe Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

- Følgelig står vi uten noe resultat av etterforskingen av sakens etter vårt syn viktigste spor . Dette er svært uheldig, sier advokat Sulland.

Kjøpekontrakt

Per Kristian Orderud forklarte seg i sakens siste politiavhør for to uker siden.

I avhøret ble odelssønnen og juristen spurt om spesielt én forfalsket kjøpekontrakt. Politiet har tidligere fått bekreftelser på det de visste lenge: Det ble trikset med dokumenter i forbindelse med gårdsoverdragelsen. Odelssønnen har tidligere erkjent at han undertegnet et skriv til skattefogden i farens navn.

- Per ble spurt om en av de to maskinskrevne kjøpekontraktene. Han ville i avhøret ikke svare på om det var han, kona eller moren som skrev under med farens navn, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

Nekter å svare


I avhøret ble 46-åringen også bedt om å utdype sin forklaring fra det omtalte juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998. Kristin Kirkemo har tidligere hevdet at hun overleverte to pistoler til ekteparet denne kvelden og at medsiktede Lars Grønnerød ga ekteparet våpenopplæring.

Kristin Kirkemo har også forklart at det ble avfyrt et vådeskudd, noe hennes halvsøster, Veronica Orderud, har bekreftet i politiavhør.

- Per ville ikke utdype sine forklaringer om juleselskapet. Han henviser til sine tidligere forklaringer, opplyser Cato Schiøtz.

Dermed nekter odelssønnen ethvert kjennskap til at det var våpen på Orderud gård denne kvelden.

Drapstiltaler, eller henleggelser i saken, er ventet i november.

OVERLAGT DRAP: Politiet innstiller på at de fire siktede i Orderud-saken må tiltales for overlagt drap.