Finner ikke Breviks «hemmelige mentor»

Forsvarerteamet tror massedrapsmannen hadde en ukjent mentor, men politiet klarer ikke å finne ham.

- HAR FORBILDE: Breiviks forsvarere Tord Jordet (f.v.), Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra tror terroristen hadde en mentor - som politiet ennå ikke har klart å navngi. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- HAR FORBILDE: Breiviks forsvarere Tord Jordet (f.v.), Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra tror terroristen hadde en mentor - som politiet ennå ikke har klart å navngi. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i går kom det fram at Anders Behring Breiviks forsvarere så seint som forrige fredag ettermiddag fikk omkring 2000 sider saksdokumenter.

De har brukt helga til å gå gjennom dokumentberget.

- Det er blant annet opplysninger om hans reisevirksomhet og hans aktivitet på nettet, som er knyttet sammen. Det er mye som må sjekkes opp, for eksempel mot hans forklaringer, og vi må få klarhet i om det er misforståelser eller ting politiet har hoppet over, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Knights Templar Den ene rapporten handler om Breiviks påståtte nettverk.

Hovedkonklusjonen er at politiet ikke tror Knights Templar eksisterer, og i hvert fall ikke i den form som han har forklart.

AVHØRT: Den britiske kristenekstremisten Alan Lake. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
AVHØRT: Den britiske kristenekstremisten Alan Lake. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

- Vi har så vidt informert ham om rapporten i en pause i dag. Han har ikke fått satt seg inn i den, men han står på at Knights Templar eksisterer og han vil bestride konklusjonen, sier Jordet.

- Vi har helt nylig fått tilgang til et avhør der det henvises til et møte med en person som har brukt kallenavnet «Lionheart. Politiet har bekreftet at de ikke kjenner den omtalte personens identitet, sier han.

Jakter mentor - Vi har fått dokumenter om denne personen og hvem det kan være. Det er flere personer i miljøet som refererer til personer som kaller seg «Lionheart». Men politiet sier de ikke kjenner identiteten til vedkommende. Det er ting vi mener vi må helt til bunns i. Spesielt når politiet har konkludert med at organisasjonen hans ikke eksisterer og de første sakkyndige mener det er en vrangforestilling, sier Jordet.

- Vi har foreløpig ikke innsyn i Breiviks e-post- og Facebook-korrespondanse og det er sentralt for oss å kunne gå gjennom, for å kunne dokumentere om han har vært en del av et nettverk eller ikke. Vi må finne ut om det er mangler ved etterforskningen, sier Jordet.

Forsvarerne er blitt varslet om at de i løpet av de neste dagene og ukene vil få nye mengder av dokumenter.

Facebook-rapport - Vi venter fortsatt på materiale om sosiale medier. Vi venter for eksempel på å få rapporter om hans Facebook-bruk i løpet av uka. Det er spesielt at saksdokumenter som dette skal komme etter at rettssaken er startet. Det sier noe om hvor stor iveren er etter å få rettssaken i gang. Normalt ville man ha gjort etterforskningen helt ferdig først, sier Jordet til Dagbladet.

Forsvarerne varslet derfor i går at de kan komme til å be om at saken blir utsatt.

- Det kan dukke opp viktige opplysninger og vitner som må kalles inn, sier Jordet.

AVHØRT: Ekstremistbloggeren Paul Ray. Foto: John T Pedersen / Dagbladet
AVHØRT: Ekstremistbloggeren Paul Ray. Foto: John T Pedersen / Dagbladet Vis mer