Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner ikke foreldrene

Flere av barna ute av stand til å snakke. Star Tour bekrefter norske døde i Khao Lak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På sykehusene i Phuket skal det ha blitt tatt i mot flere barn - minst fem - som ikke er i stand til å gjøre rede for seg.

Barna klarer ikke å snakke - en vanlig reaksjon etter svært traumatiske opplevelser. De kan være nordiske, og det er nå planer om å henge opp plakater for å få dem identifisert, og forhåpentligvis gjenforent med sine familier.

Også Star Tour tar hånd om noen barn de vet er norske, men hvor foreldrene fortsatt er savnet.

- Dette er barn som har kommet bort i fra sin familie og blir tatt hånd om av vårt personale og andre norske familier. Det er en svært uoversiktlig situasjon, sier Lena Pettersson i Star Tour.

Selskapet hadde 460 turister i området. 130 av disse har de ikke klart å gjøre rede for. Flesteparten av disse er blant de 85 som reiste på egen hånd, altså bare benyttet flybiletten men ikke de organiserte tilbudene på feriestedet.

Sjekker sykehus

Det norske ambassadeteamet har opprettet base i Phuket International Hospital, men opplyser at arbeidsforholdene er kaotiske.

- Vi har ikke fått noen lister over verken skadde eller døde. Vi har ingen oversikt. Det er så vanskelig å få inn slike lister i fra de forskjellige områdene, sier Bjørn Bjerkås til Dagbladet.no.

SAVNER FORELDRE: De tyske brødrene Marus (t.v) og Kevin Boehn overlevde katastrofen, og blir tatt hånd om på sykehus. Men ingen har hørt i fra foreldrene. REUTERS/Luis Enrique Ascui
SAVNER FORELDRE: De tyske brødrene Marus (t.v) og Kevin Boehn overlevde katastrofen, og blir tatt hånd om på sykehus. Men ingen har hørt i fra foreldrene. REUTERS/Luis Enrique Ascui Vis mer

- Vi har hørt om at det skal være ukjente barn på noen sykehus, og har derfor sendt folk ut for å gjennomgå disse. I dag har vi rukket fem sykehus, og har fortsatt noen igjen, sier han.

- Meld i fra!

Ambassadeteamet har blitt kontaktet av omlag 300 nordmenn i nød i løpet av dagen. Bjerkås ber alle nordmenn som er i området, eller som nå har kommet seg til Phuket i fra områder som har vært isolerte, om å melde i fra.

- De må underrette oss med en gang de kommer slik at de blir registrert og vi får meldt i fra til Utenriksdepartementet hjemme, sier han.

Han sier mange av de som har kommet, bare har vært iført badebuksen de hadde på seg da flodbølgene rammet i går.

Det er flere lokale hjelpeorganisasjoner som bidrar med klær til de som kommer, opplyser Bjerkås.

Bekrefter døde nordmenn

- Vi har fått rapporter om både døde og savnede i Khao Lak, opplyser Star Tour til Dagbladet.no.

Turiststedet Khao Lak ligger nord for Phuket i Thailand, og det her ikke vært mulig å komme inn dit før i dag. Det har også vært vanskelig å nå fram via telefonlinjer, derfor har det vært vanskelig å vite hva som har skjedd med de norske turistene der.

Men i dag kom Star Tours folk fram.

- Vi har fått rapport om døde og savnede nordmenn. Vi vil ikke si noe antall. Det tar tid, sier Star Tours infomrasjonssjef Lena Petersson til Dagbladet.no.

Hun forteller at Khao Lak ble ganske hardt rammet.

- Vi jobber nå med å få de som ønsker det hjem så fort som mulig. Det var mellom 50 og 100 nordmenn der, sier Petersson. I dag ble det sendt tre busser med nordiske turister fra Khao Lak til Phuket. Det er foreløpig uklart hvor mange av de som er norske.

Star Tour melder at julen er desidert høysesong for Thailand. De opererer i Sverige, Finland og Danmark i tillegg til Norge.

Utenriksdepartementet kan ikke opplyse om de ti norske omkomne inkluderer de døde i Khao Lak eller ikke.

- Vi kommer tilbake med mer informasjon etter klokka 15.30 i dag, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

Pårørende til Star Tours reisende kan ringe selskapet på telefon 67 11 50 02.

Enorme dødstall

Det er først i dag at man begynner å få oversikt over hvor mange som bølgen faktisk tok livet av i Asia i går morges. Dødsbølgen har hittil krev over 21 000 menneskeliv, men tallene fortsetter å stige. I dag er det store letemannskaper og frivillige ute for å finne overlevende, skadde og døde.

• Sri Lanka: 12 029 døde

• Indonesia: 4991 døde

• India: 2958 døde

• Thailand: 866 døde

• Malaysia: 52 døde

• Maldivene: 43 døde

• Myanmar: 30 døde

• Somalia: Over 200 døde

• Bangladesh: 2 døde

Hardest rammet

Foreløpige tall tyder på at flest nordmenn omkom blant skandinaviske turister i katastrofeområdene. Men dette er på nåværende tidspunkt høyst usikre tall.

Danske myndigheter melder om at tre dansker, på henholdsvis 10, 63, og 71 år, omkom da bølgene traff Phuket. Fem dansker er fortsatt savnet blant de 5000 som ferierte i området.

Sju svensker skal også være omkommet på Phuket. Men over 600 er fortsatt savnet blant de omlag 20 000 svenskene i området.

En finne skal også være død, men dette er ikke bekreftet fra myndighetshold.

TRAGEDIE: Her trøstes den svenske turisten Andrea på et av sykehusene i Phuket. Mannen og barna er fortsatt blant de savnede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media