Finner ikke giftpakken

Igår ble spor av den ekstremt dødelige giften ricin funnet i det amerikanske Senatet. Nå jobber politiet på spreng for å finne kilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks av åtte tester har bekreftet at det hvite pulveret på postrommet til Senatets majoritetsleder Bill Frist inneholder spor av ricin. Det er ikke kjent hvem som har sendt giften, eller hvorfor, men Frist mener det dreier seg om en terrorhandling. Politiet har ennå ikke funnet pakken giften ble sendt med, og har evakuert hele fjerde etasje i bygningen.

Ingen skadd

Terrance Gainer, politisjef i Washington DC, sier til CNN at ingen av de seksten som oppholdt seg i postrommet i Senatet har kommet til skade. Men det er vanskelig å si hvor giften kommer fra.

- Det er et stort postrom, med hauger av papiravfall. Vi kan ikke med sikkerhet si hvor giften kommer fra, sier Gainer.

Ett milligram dreper

Ricin utvinnes fra en type frø som kalles kastorbønner og er et av de farligste stoffer som finnes, rundt dobbelt så giftig som kobragift. Ifølge leger og kjemikere er denne giften så kraftig at mindre enn ett milligram kan drepe en voksen mann. Det finnes heller ingen motgift mot ricin. Om giften inhaleres kan det ta så lang tid som 48 timer før døden inntreffer, men det er ingen grunn til å tro at noen av de seksten ansatte er i faresonen.

Uklart motiv

I oktober ble giften funnet i et brev i Greenville, South Carolina, i et brev adressert til det amerikanske samferdselsdepartementet. Den gangen var motivet trolig en arbeidskonflikt med trailersjåfører. I London ble sju menn arrestert med ricin i januar 2003, i en sak som ble knyttet opp mot Al-Qaida og Irak. Ifølge FOXNews har også høyreekstreme grupper i USA lagret ukjente mengder av stoffet. Det er fremdeles uvisst hvem som har motiv for å sende giften til majoritetslederen.

GIFT: Senatsbygningen ble sperret av etter giftfunnet. Foto: SCANPIX