Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus terrorsiktet

Finner ikke kobling til New Zealand-terrorist

Politiet nærmer seg slutten av etterforskingen, men er fortsatt ikke ferdige med å gå gjennom Manshaus' datamaskin.

FENGSLINGSMØTE: Philip Manshaus (22) avbildet under sitt første fengslingsmøte i august. Her hadde han tydelige merker etter basketaket inne i moskeen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: Philip Manshaus (22) avbildet under sitt første fengslingsmøte i august. Her hadde han tydelige merker etter basketaket inne i moskeen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Mandag 7. oktober er det nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett for draps- og terrorsiktede Philip Mahshaus (22). Politiet vil be om fire nye uker med brev- besøksforbud, i tillegg til to uker i isolasjon og lukkede dører under fengslingsmøtet.

Det bekrefter politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor Dagbladet.

- Det går på at han ikke skal få mulighet til å kommunisere med andre. Alt tyder på at han var alene, men vi har ennå ikke konkludert.

Politiet har ikke gjennomgått alt databeslag og er heller ikke ferdige med Manshaus' datamaskin.

Politiet satte tidlig i gang med å saumfare 22-åringens digitale liv, blant annet for å avdekke om han kan ha hatt medhjelpere eller støttespillere. Han var i forkant av angrepet og drapet aktiv på flere nettfora, med til dels ekstremt innhold.

Ikke kobling til Tarrant

Lørdagen Manshaus gikk til angrep på moskeen, ble et innlegg på forumet Endchan publisert klokka 15.56. Det er all grunn til å tro at dette ble skrevet av Manshaus på parkeringsplassen ved moskeen, har Kraby tidligere sagt til Dagbladet.

I innlegget skrev Manshaus blant annet: «Well cobbers it’s my time, I was elected by saint Tarrant after all»

«Saint Tarrant» er en referanse til australske Brenton Tarrant, som i mars drepte 51 mennesker i angrep mot to moskeer i Christchurch i New Zealand.

TARRANT: Her er Brenton Tarrant avbildet i retten 16. mars 2019. Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP / NTB Scanpix
TARRANT: Her er Brenton Tarrant avbildet i retten 16. mars 2019. Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Å finne ut om Manshaus har hatt kontakt med Tarrant har inngått i etterforskningen.

- Det er ikke funnet koblinger utover at siktede har vist til ham tidligere, sier Kraby.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus skal ifølge politiet ha brukt en time på å kjøre fra hjemmet i Bærum til Al-Noor Islamic Centre på Skui. En rute som vanligvis kun tar i underkant av 20 minutter. Video: Lilllegård / Walnum Vis mer

I innlegget uttrykket Manshaus også frustrasjon over at han ikke fikk til å sende live fra Gopro-kameraet, som han forsøkte å sende på Facebook. Kraby gjentar i dag at Manshaus hadde på seg hjelm og et GoPro-kamera under angrepet, men ønsker ikke å gå ytterligere inn på hva han hadde på seg.

DREPT: Svært mange drept i moskéangrep på New Zealand. Gjerningsmannen skal ha filmet hendelsen med et kroppskamera, og sendt dette live. Politiet ber om at dette ikke spres i sosiale medier. Video: CNN Vis mer

Støtteerklæringer

- I september bekreftet Kripos at Manshaus får støtteerklæringer på nett. Etterforsker dere disse?

- Vi har hatt etterforskning som omfatter hans aktivitet på nett. Vi registrerer støtteerklæringene, og ettergår de fleste av meldingene, men ingenting tyder på medvirkere, sier Kraby.

- Alle personer vi kommer over som har hatt kontakt med Manshaus på nettet er interessante for oss, legger han til.

- Hvor lenge planla han angrepet?

- Det har vært en radikaliseringsprosess som går to år tilbake i tid. Vi er forsiktig med å tolke dager og uker, men den siste tiden er da han bestemmer seg.

BÆRUM: For første gang får vi se innsiden av Al-Noor Islamic Centre Bærum etter hendelsen 10.august. Irfan Mushtaq forteller og viser hva som skjedde. Video: Frank Karlsen. Reporter: Henning Lillegård. Vis mer

Snakker med sakkyndige

- Er dere snart ferdige med etterforskningen?

- Vi begynner å nærme oss. Vi venter spesielt på de sakkyndige, som har frist i november. De er godt i gang med sitt arbeid, og har hatt flere samtaler med han, sier Kraby.

Manshaus gjennomgår judisiell observasjon, som er en rettspsykiatrisk undersøkelse.

Politiadvokaten forteller at Manshaus har forklart seg om mange detaljer tidligere, men at politiet fortsatt har ytterligere spørsmål.

- Han samarbeider godt med de sakkyndige, som for så vidt er bra for oss. Han vil ikke forklare seg til oss, men snakker med de, og det er veldig bra.

FORKLARING: Poltiiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ikke ønsker å forklare seg til politiet, men til retten, og at det er noe de må forholde seg til. Video: Marte N. Helseth. Reporter: Audun Hageskal. Vis mer

Stiller på mandag

I går opplyste Manshaus' forsvarer, Unni Fries, at han skal stille i fengslingsmøtet, slik som han har gjort tidligere.

- Han begjærer seg helt sikkert fortsatt løslatt. Han har ikke lyst til å sitte i fengsel, sa hun.

Manshaus er siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) og for terror i Al-Noor moskeen i Bærum 10. august. Ingen ble skadet i moskeen, da Manshaus ble overmannet i et basketak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media