Finner ikke rømte ebola-pasienter

Liberiske myndigheter fortsatte mandag en desperat leting etter 17 ebola-pasienter som stakk av etter at et behandlingssenter i et slumområde i Monrovia ble angrepet.

HENTER LIK: Helsearbeidere i beskyttelseutrustning gjør seg klare til å hente et lik av en person som skal ha hatt symptomer på ebola i Monrovia. Foto: REUTERS/2Tango
HENTER LIK: Helsearbeidere i beskyttelseutrustning gjør seg klare til å hente et lik av en person som skal ha hatt symptomer på ebola i Monrovia. Foto: REUTERS/2TangoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter hvert som antall døde i Liberia er blitt høyere enn i nabolandet Guinea der epidemien startet, ser myndighetene i Liberia ut til å ha mistet taket på kampen mot den fryktede sykdommen.

Intens leting i bakgater og boligskur i det tett befolkede slumområdet West Point brakte ingen resultater, og lokale ledere sier at de syke pasientene for lengst har dratt videre til andre områder.

Det var lørdag at en gjeng ungdommer med køller angrep behandlingssenteret i West Point mens de ropte at ebola ikke finnes. Alle pasientene på senteret benyttet anledningen til å stikke av, mens ungdommene stjal med seg madrasser og sengetøy.

Mange liberiere tror at ebola ikke er annet enn et påfunn fra Vesten for å få kontroll over afrikanerne.

Avsperring Myndighetene vurderer å sperre av hele West Point-området med sine 75.000 innbyggere for å hindre at smittede mennesker vandrer rundt i byen der lik som ikke er begravet, ligger åpent i gatene.

Informasjonsminister Lewis Brown sier at alle de som plyndret senteret, nå trolig selv er bærere av smitten.

- De tok med seg madrasser og sengetøy som var gjennomsyret av pasientenes kroppsvæsker. Å sette hele området i karantene er en løsning, sier han og advarer mot at situasjonen kommer helt ut av kontroll.

Fallah Boima, som er moren til en av mennene som rømte fra senteret, sier at hun nå er redd for at han skal dø ett eller annet sted uten at hun får vite det.

Sein respons Andre steder i landet klager folk over at myndighetene er seine i sin respons. I Caldwell utenfor hovedstaden sier de at lik blir liggende i dagevis uten å bli hentet.

Sheikh Idrissa Swaray, som er faren til et av ofrene, forteller at da en mann i området døde, stakk kona hans, som trolig er smittet, av, mens mannens lik ikke er hentet etter tre dager.

Hittil er 413 av de totalt 1.145 som er døde av sykdommen, fra Liberia. Dermed passerte Liberia i forrige uke Sierra Leone og Guinea i antall døde.

I Guinea klager myndighetene over at en strøm av syke liberiere de siste dagene er kommet over grensa til Macenta-området der epidemien hadde sett ut til å være i tilbakegang.

Guinea kunngjorde for ti dager siden at de stengte grensene til nabolandene, og det er uklart hvordan liberiere har kommet seg over grensa i et område der tjukk skog gjør det vanskelig å kontrollere folks bevegelser.

WHO skeptisk Mandag stengte Kamerun alle sine grenser mot Nigeria, det fjerde landet der folk har dødd av ebola, og innført restriksjoner på reisende til andre land.

Verdens helseorganisasjon WHO er imidlertid skeptisk til restriksjonene som innføres på reiser og handelsvirksomhet, og sier at risikoen for å bli smittet under en reise er minimal.

Kunngjøringen kom samme dag som myndighetene i Liberia ga ordre til sine militære om å skyte mot folk som prøver å ta seg ulovlig inn fra Sierra Leone.

En lang rekke flyselskaper, blant dem British Airways, Air France og Kenya Airways har stanset alle flygninger til de berørte landene, mens de berørte landene selv har innført strengere grensekontroll.

(NTB)