Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner ikke smittekilden

Legene jobber nå på spreng for å finnne ut hvordan seiglivede gule stafylokokker tok seg inn på intensivavdelingen på Barnesenteret på Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er tre uker siden vi oppdaget de smittsomme bakteriene, så det spørs om vi noensinne får vite hvor de kom fra, sier vakthavende overlege Maria Hellerud.

Hun har ikke gitt opp håpet om å finne ut hvem som var vertskap for de upopulære inntrengerne, men innser at sjansene for å løse gåten blir mindre for hver dag som går.

Alarmen gikk på intensivavdelingen på Barnesenteret Ullevål sykehus 10. mai. Da avslørte laboratorieprøver at en nyfødt baby hadde meticillin-resistente gule stafylokokker. Barnet ble straks lagt på isolat, og strengt smitteregime ble innført.

Likevel ble ytterligere fem barn offer for bakterien.

Uendret

- Situasjonen er den samme. Fortsatt er fem barn isolert. Det strenge smitteregimet opprettholdes, bare personalet og barnas foreldre har adgang til avdelingen.

- Kontakten med verden utenfor begrenses, personalet omgås få mennensker privat. Dette er en kjedelig situasjon, men ikke noe stort problem. De ansatte holder seg stort sett inne på rommene hvor barna ligger for å unngå at bakterien sprer seg ytterligere, sier Hellerud.

Får hjelp

For å unngå at problemet øker i omfang, har Ullevål sykehus bedt andre sykehus i regionen om hjelp.

- Buskerud sentralsykehus og Rikshospitalet har sagt seg villige til å ta imot syke nyfødte. Mødre som ennå ikke har født, og kvinner som står i fare for å føde for tidlig, henvises til våre samarbeidspartnere, sier Hellerud som er takknemlig for støtten.

Spekulasjoner

Maria Hellerud understreker at meticillin-resistente gule stafylokokker ikke er farligere enn andre stafylokokker.

- Problemet er at de har et annet resistensmønster og er vanskelige å få has på. Vår målsetting er å bli kvitt problembakterien og å finne smittekilden. Men sjansen for å lykkes er liten. Alle muligheter er prøvd. At de danske og svenske sykepleierne som har jobbet i avdelingen har brakt med seg smitten, har streifet oss. Men vi har ikke grunnlag for å tro på en slik sammenheng, sier Hellerud.

- Dette blir bare spekulasjoner og inneholder hentydninger jeg ikke liker, sier klinikksjef Tangsrud.