Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Finner ikke spor av 208 000 oppussingskroner i Jensen-regnskap

Stiller spørsmål ved kvitteringer signert av Gjermund Cappelen og fakturaer til dømt rørleggers selskap. 

OPPUSSING: Spesialenheten mener Gjermund Cappelen betalte nesten 300 000 kroner for oppussingen av Jensens bad som en «bonus» for medvirkning til innførsel. Jensen nekter for at han har bidratt med nyttig informasjon til Cappelens innførselvirksomhet, og nekter videre for å ha fått godtgjørelse for slik informasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPUSSING: Spesialenheten mener Gjermund Cappelen betalte nesten 300 000 kroner for oppussingen av Jensens bad som en «bonus» for medvirkning til innførsel. Jensen nekter for at han har bidratt med nyttig informasjon til Cappelens innførselvirksomhet, og nekter videre for å ha fått godtgjørelse for slik informasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenhetens revisor og spesialetterforsker Gyda Hoberg gjennomgår i dag pengene Eirik Jensen og hans tidligere samboer brukte på oppussing av gården de eide på Fenstad i Nes kommune mellom 2005-2009.

Jensens samboer holdt i periode en boligperm, et slags regnskap over utgifter knyttet til oppussingen. Denne er blitt sentral i Spesialenhetens korrupsjonsetterforskning mot Eirik Jensen.

Det mest sentrale i oppussingen av gården, er oppussingen av badet. Spesialenheten mener det var hasjbaronen Gjermund Cappelen som betalte for dette, som en «bonus» for at Jensen hadde gitt ham informasjon som kunne hjelpe ham med narkotikainnførselen.

208 000 uavklarte kroner

Ifølge tiltalen, som er basert på en taksering av badet, hadde oppussingarbeidene en verdi på 292 500 kroner. Disse mener Spesialenheten Cappelen har betalt.

Det er tidligere kjent at kvitteringer med navnet Thorud - som var Cappelens tidligere navn - er klippet av i boligpermen. Også Cappelens fingeravtrykk er funnet i permen.

I permen er utgifter knyttet til gården sirlig skrevet ned for hånd, og flere beløp er spesifisert ned til enkeltbeløp, som for eksempel støvsuger, snøfreser og aggregat.

I boligpermen strekker disse utgiftene seg til over 518 000 i februar 2007.

Ifølge Spesialenheten ble 294 421 kroner av dette betalt via bank - 272 000 av disse betalt av Jensens ekssamboer. 16 787 kroner er betalt kontant.

208 348 kroner av den drøye halve millionen har «uavklart betalingsmåte» ifølge Spesialenheten.

140 000 i kontanter

Av det uavklarte beløpet på 208 346 er 140 000 kroner tatt med i den såkalte kontantstrømanalysen av Jensen. De mener altså at han har betalt 140 000 kroner kontant.

De finner imidlertid ikke spor av hvordan disse over 200 000 kronene er betalt i ekssamboerens regnskap.

Beløpene skal blant annet ha gått til maskiner og redskap, fliser, riving, snekkerarbeid og malearbeid.

- Det kan dreie seg om betaling til håndverker, men vi vet ikke hundre prosent hva som ligger bak tallene, sier Hoberg i retten.

Den nå avdøde håndverkeren det er snakk om var engasjert av Cappelen og fikk aldri betalt av Jensen. Jensen har forklart at han hadde avtalt å betale snekkeren 120 000 kroner. Cappelen hevder han betalte rundt 100 000 for arbeidet.

Kvittering med Cappelen-signatur

Andre av beløpene de ikke finner igjen er blant annet en kvittering på 32 500 knyttet til baderomsleverandøren Brødrene Dahl og en person kalt Frank Olsen.

Cappelen forklarte i avhør at kvitteringen var avrevet i toppen og signert med det falske navnet «Frank Olsen». Det stemmer overens med Spesialenhetens funn i regnskapene til Jensens tidligere samboer.

Kripos har undersøkt signaturen og har konkludert med at den tilhører Gjermund Cappelen.

Jensen sier han trodde kvitteringen kom fra den nå avdøde håndverkeren som hadde utført arbeidet. I de første avhørene sa Jensen at han ikke hadde fått kvitteringer fra Cappelen - en forklaring han siden har endret til at han likevel hadde fått kvittering fra Cappelen.

I Spesialenhetens undersøkelser er det ikke funnet underbilag for disse utgiftene i boligpermen. Det er heller ikke dokumentasjon for at beløpet er brukt.

100 000

Den mye omtalte 52 år gamle «rørleggeren», som er dømt for å ha vært med i Cappelens hasjliga, var en av de som jobbet på gården. Det er ikke bestridt at det var Cappelen, på forespørsel fra Jensen, som anbefalte håndverkere.

Hoberg gikk i retten gjennom kjøp «rørleggeren» hos baderomsleverandøren Brødrene Dahl. Kjøpene er kvittert, Blåklokken, som var blomsterbutikken til kona til den 52 år gamle rørleggeren, og var leveringsadresse, ifølge fakturaene.

Fakturaene var også merket med Cappelens navn. Beløpet strekker seg til over 100 000 kroner. Omtrent samme beløp er kommet inn på kontoer knyttet til «rørleggeren» i perioden. Cappelen sier det er han som har betalt regningene.

Jensens forsvarer John Christian Elden påpeker at det ikke er mulig å se hvem som har satt inn pengene på kontoene knyttet til «rørleggeren».

Jensen nekter for at han har bidratt med nyttig informasjon til Cappelens innførselvirksomhet, og nekter videre for å ha fått godtgjørelse for slik informasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media