Finner ikke spor etter katastrofeflyet

Leteaksjon på tvers av Atlanterhavet med satellitter, militærfly og marineskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Med blant annet satellitter, militærfly, helikoptre og marineskip fra flere land foregikk ennå letingen etter det savnede Air France-flyet seint i kveld.

Like før midnatt, ett døgn etter at flyet tok av fra Rio de Janeiro og 20 timer etter at det fikk problemer i voldsom turbulens og tordenvær, var det ennå ikke kommet noen meldinger om at det er funnet spor av flyet eller de 228 menneskene som fryktes omkommet.

Flyets nødpeilesendere, som sender signaler via satellitter, skal fungere også på dypt vann, men ingen letemannskaper har så langt oppdaget disse.

Ba Pentagon om hjelp
Den store usikkerheten rundt nøyaktig når det var noe gikk forferdelig galt i 35 000 fots høyde, gjorde leteområdet gigantisk. Anslagene for hvor flight AF447 gikk ned hadde presisjonsnivå som «langt fra Brasil» og «ikke så langt fra Afrika», mens andre meldinger i  kveld tydet på at deler av søket ble konsentrert mot et mindre område praktisk talt midt i Atlanterhavet, melder blant andre UPI.

- Det kommer til å ta lang tid å utføre dette søket. Det kan bli en lang, trist historie. Den svarte boksen (blant annet med flyets ferdskriver, red.anm.) ligger på havets bunn, sa Douglas Ferreira Machado, lederen for etterforskningsenheten til Brasils sivile luftfartsmyndighet til Globo TV tidligere i dag.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy har også bedt Pentagon om hjelp til å søke etter flyet i dataene fra det amerikanske forsvarets satellitter.

Mye tyder på at flyet hadde forlatt brasilansk luftrom og var  langt fra kystlinja da det forsvant. Det brasilianske flyvåpenet satte i gang en leteaksjon i morges norsk tid, blant annet med  med militærfly og marinefartøyer med utgangspunkt i Fernando de Noronha-øyene rundt 365 kilometer nordøst for den brasilianske kystlinja.

Det aktuelle leteområdet strekker seg  mange hundre kilometer ut i Atlanteren fra øygruppa.

DYSTER DAG: Frankrikes president Nicholas Sarkozy hadde i kveld møter med sine samferdselsministre om flykatastrofen som er den verste i Air Frances historie. Foto: SCANPIX
DYSTER DAG: Frankrikes president Nicholas Sarkozy hadde i kveld møter med sine samferdselsministre om flykatastrofen som er den verste i Air Frances historie. Foto: SCANPIX Vis mer

På motsatt side så den desperate letingen i kveld ut til å være like resultatløs. Frankrikes ambassadør i Senegal opplyste at  franske militærfly var sendt for å lete vest i Atlanterhavet ved vestspissen av Afrika utenfor Senegal, der også spanske fartøyer tilbød hjelp til letingen.

Frankrike hardest rammet
AF447 hadde 216 passasjerer og en besetning på 12 da det topp moderne Airbus A330-200-flyet forsvant.

Blant de savnede er tre nordmenn: Statoil-ansatte Kristian Berg Andersen (37) fra Oslo, samt to foreløpig ikke navngitte menn på 35 og 58 år fra Hordaland.

Brasil og Frankrike hadde naturlig nok den største andelen av passasjerenne som nå fryktes omkommet, og de to landene gikk i kveld ut fra at de hadde mistet henholdsvis 58 og 61 statsborgere i luftfartskatastrofen. Men også pårørende i rundt 30 andre land - blant dem Danmark, Sverige og Island - fikk i dag den ufattelige nyheten om at deres kjære satt på flyet som plutselig ble borte.