Finner ingen kopling mellom vaksine og søvnsykdom

Ingen grunn til å stanse svineinfluensavaksine, mener europeiske helsemyndigheter.

GITT TIL 30 MILLIONER: Siden svineinfluensapandemien startet, har 30 millioner europeere blitt vaksinert med Pandemrix. Foreløpig er det ikke vist noen kopling mellom vaksinen og søvnsykdommen narkolepsi. Foto: REUTERS/SCANPIX
GITT TIL 30 MILLIONER: Siden svineinfluensapandemien startet, har 30 millioner europeere blitt vaksinert med Pandemrix. Foreløpig er det ikke vist noen kopling mellom vaksinen og søvnsykdommen narkolepsi. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har de siste ukene gransket en mulig kopling mellom svineinfluensavaksinen Pandemrix og søvnsykdommen narkolepsi. I blant annet Sverige, Finland og  Norge ble det meldt inn sykdomstilfeller hos personer som hadde fått vaksinen.

Nå har EMA konkludert med at det foreløpig ikke er mulig å vise at vaksinen kan forårsake narkolepsi.

- Komiteen har konkludert med at de tilgjengelige bevisene ikke er tilstrekkelig til å avgjøre om det er en kopling mellom Pandemrix og rapportene om narkolepsi, og at videre studier er nødvendige for å forstå temaet fullt ut, skriver EMA på sine nettsider.

Åtte syke i Norge
I Norge ble det første tilfellet innmeldt for en måned siden, og så langt har åtte personer, de fleste barn, fått påvist sykdommen.
Senere ble svineinfluensavaksinen satt på overvåkningslista til Legemiddelverket mens myndighetene undersøkte den mulige bivirkningen.

Mens undersøkelsene pågår, er det ingen grunn til å stanse vaksineringen med Pandemrix, mener EMA.

Det anslås at det vil ta tre til seks måneder før granskingen er ferdig.

I Norge pågår det et arbeid med å hente ut informasjon fra norske registre om diagnostiserte tilfeller av narkolepsi både hos vaksinerte og ikke-vaksinerte, for å kunne se om det er noen økt forekomst etter vaksinering, melder Legemiddelverket.

Økning før vaksinen
 - Vi har nå åtte rapporterte tilfeller av narkolepsi i Norge. Vi er glade for at helsepersonell er flinke til å melde tilfeller hos pasienter som har fått pandemivaksinen.  Det gjør det lettere for myndighetene å gjennomføre undersøkelsene slik at vi får et klart svar, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Tall fra Sverige antyder også at det kan være en annen forklaring på sykdomstilfellene. Socialstyrelsen rapporterer at 73 svensker fikk på vist narkolepsi i 2009, noe som er høyere enn gjennomsnittet på 45 fra de fem foregående årene. Økningen var størst i andre og tredje kvartal i 2009, før massevaksineringen var kommet i gang på alvor, skriver Dagens Medicin.