Finner ingen Saddam-våpen

Absolutt ingenting. Det er foreløpig resultatet av FNs våpeninspektørers jakt på Saddam Husseins «store lagre av masseødeleggelsesvåpen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Inntil i går - tre uker før Hans Blix skal levere sin endelige rapport - hadde hans FN-inspektører sjekket 230 mulige produksjons- og lagerplasser uten å finne spor av kjemiske, bakteriologiske eller kjernefysiske våpen, som amerikansk og britisk etterretning påstår Saddam har.

- Hvis vår oppgave er å ta dem med buksene nede, er vi helt åpenbart i ferd med å tape, sier en anonym våpeninspektør i Bagdad til Newsday.

Siste innspurt

Flere andre lekkasjer fastslår også at inspektørene ikke har funnet noe som helst og en sentral FN-kilde sier til The Observer at deres konklusjon er at «enten eksisterer de (masseødeleggelsesvåpnene) ikke, eller så har de (inspektørene) blitt lurt trill rundt».

Denne uka gjør inspektørene en siste omfattende jakt på Saddams påståtte masseødeleggelsesvåpen, både lagre og mobile laboratorier.

Mens inspektørene tidligere hadde problemer med å få opplysninger fra amerikansk etterretning, har de nå fått opplysninger fra CIA. Og ved hjelp av en hel flåte av amerikanske og russiske helikoptre skal de kontrollere disse opplysningene.

Tar CIA feil?

Men inspektørene har også tidligere undersøkt steder som amerikansk etterretning hevdet var i full aktivitet, uten resultat. Blant annet gjaldt det et lokale for produksjon av atomvåpen som både britisk og amerikansk etterretning hevdet var reaktivert i september: Det viste seg å være en nedrustet og forfallen fabrikkbygning.

Ifølge våpeninspektører som er intervjuet anonymt, frykter de at de likevel vil bli brukt som unnskyldning for et USA-ledet angrep. De viser til at president Bush beskylder Saddam for å ha gjemt våpnene og har valgt å «utfordre» FN og USA, samtidig som han sa til amerikanske soldater at de ka bli sendt «for å befri Irak».

Propagandakrig

I Storbritannia er krigstrommene stilnet litt. Flere statsråder har anonymt sagt at sjansene for fred nå er 60- 40, mens oddsen for noen uker siden var motsatt.

Mens inspektørenes undersøkelser begynner å likne barndommens «Jakten på den forsvundne diamant», raljerer Saddams talsmenn over britiske og amerikanske «løgner».

«Løgnene» kan føre til at det blir Saddam som vinner propagandakrigen - før den virkelige krigen eventuelt begynner.

Se også leder side 2

TOMHENDT: FNs inspektører i Irak har ikke funnet noen ting som tyder på at Saddam Hussein har «store lagre av masseødeleggelsesvåpen». Det innrømmer de anonymt til vestlig presse.