Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Finner meg død i skogen

Allerede før krigen i Irak brøt ut, forsto dr. David Kelly at en krig ville bli skjebnesvanger. I dag forklarte Kellys kollega seg i høringen etter selvmordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge før det ble klart at David Kelly hadde lekket opplysninger til BBC, visste hovedpersonen i tragedien at det var tøffe tider i vente.

I Hutton-høringene i London i dag kom det fram at Kelly trolig hadde tenkt på selvmord lenge før han utførte det.

Før krigen brøt ut sa Kelly til en kollega at han trolig ville bli «funnet død i skogen» dersom det kom til krig mot Saddams regime, melder Sky News.

Benektet

Da Kelly ble innkalt på teppet til den britiske utenrikskomiteen benektet han at han var BBCs kilde som påsto at regjeringen hadde pyntet på etterretningsrapporter. Det enorme mediepresset som oppsto da regjeringen lekket navnet hans til flere store britiske aviser, var for tungt å bære. I ettertid har kritikere hevdet at utspørringen av Kelly var unødig tøff.

Kneble

Under høringen i går kom det fram at høytstående tjenestemenn i det britiske forsvarsdepartementet ønsket å kneble David Kelly før han møtte til utspørring 15. og 16. juli.

I dokumentet fra 14.juli går det fram at våpeneksperten og regjeringsrådgiveren David Kelly under et møte samme dag ville bli bedt om å holde synspunktene sine for seg selv under utspørringene, skriver NTB.

- Visesjefen for forsvarets etterretning kommer til å orientere Kelly denne ettermiddagen og vil sterkt anbefale at Kelly ikke nevner sin vurdering av rapporten, heter det i dokumentet.

Rapporten det er snakk om er den samme som statsminister Tony Blair tok utgangspunkt i da han i september 2002 sa at Iraks masseødeleggelsesvåpen utgjorde en stor fare og at de kunne være klare til bruk innen 45 minutter.

Andre dokumenter viser at den høytstående embetsmannen i forsvarsdepartementet en uke tidligere uttalte at noen av Kellys synspunkter ville være pinlige for regjeringen. Dette ble sagt under et møte på kontoret til Tony Blair.

David Kelly var BBCs kilde til saken om at den britiske regjeringen hadde overdrevet innholdet i etterretningsrapporter om Irak for å øke støtten til krigen i opinionen.

BESTEMT SEG: David Kelly visste at en krig ville bli skjebnesvanger.