Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner nyfødte i søpla

- At nyfødte blir funnet i søpla, er ikke uvanlig. Til å begynne med vakte det en viss oppsikt, men ikke i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA/GORZOW (Dagbladet) - At nyfødte blir funnet i søpla, er ikke uvanlig. Til å begynne med vakte det en viss oppsikt, men ikke i dag. # Det sier Danuta Waniek, en av Polens mest kjente abortforkjempere og parlamentarisk nestleder for Den demokratiske venstrealliansen. Hun er dypt bekymret over utviklingen etter at Polens abortlov ble kjent grunnlovsstridig av konstitusjonstribunalet for vel tre år siden.

- Det er selvfølgelig de fattigste og minst opplyste jentene som kvitter seg med sine nyfødte ved å kaste dem i søpla, og de som velger å beholde barna, vet ikke hvordan de skal ta vare på dem. Disse barna har en forferdelig livssituasjon i fattigdom og underernæring, sier Waniek.

Det har stått strid om den liberale polske abortloven helt siden kommunismens fall i 1989. Først ble den strammet kraftig inn etter påtrykk fra den romersk-katolske kirken. I 1996 trosset den polske nasjonalforsamlingen kirken og vedtok med knapt flertall fri abort. Etter at denne loven ble kjent grunnlovsstridig året etter, er abort tillatt bare hvis svangerskapet innebærer en fare for kvinnens liv, hvis fosteret er ødelagt, eller om svangerskapet skyldes en voldtekt.

Illegale aborter

- Grunnloven omhandler ikke abort i det hele tatt. Det dommerne i tribunalet gjorde, var å føre en doktrinell argumentasjon, en forklaring på hvordan man skulle forstå loven i sammenheng med den romersk-katolske kirkens syn på abort, sier Waniek.

Resultatet er blitt at det nå blir utført mellom 50000 og 70000 illegale aborter i Polen hvert år. I tillegg reiser rundt 16000 mer velstående kvinner til utlandet for å få tatt abort.

Ifølge uoffisielle kilder er det til sammen 20 reisebyråer i Polen som organiserer abortreiser til utlandet. Offisielt blir det bare utført 1000 lovlige aborter i året.

Svært unge jenter som ikke får tatt abort, og som er ute av stand til å ta vare på seg selv og barnet, havner ofte på et av de ti statlige hjemmene for enslige mødre, eller på regionale sosialsentre.

I regionsentrene bor de sammen med både utviklingshemmede og andre som ikke kan klare seg på egen hånd.

Kvinnesenter

I Gorzow i det vestlige Polen bor sju jenter fra 15 år og oppover sammen med sine ti barn. Når Dagbladet spør dem om de ville ha valgt abort hvis det hadde vært lovlig, trekker de bare på skuldrene.

- Vi vet ikke helt hvordan de ville forholdt seg hvis abort hadde vært lovlig. Noen ganger sier de at de ønsket barnet i håp om å stifte familie med barnefaren. Ingen av dem vi har her, har lyktes med det, sier senterets leder Zofia Gren til Dagbladet.

- Vårt arbeid går i hovedsak ut på å forberede dem på livet utenfor institusjon, hjelpe dem med å finne arbeid og et sted å bo. Vi prøver også å identifisere barnefaren slik at jentene får bidrag, som i dag er 150 zloty i måneden (ca. 300 kroner), noe som ikke alltid lykkes, sier hun.

- Under normale omstendigheter kan jentene bli boende her i inntil et år, men ofte blir de lenger. En av dem vi har her nå, har bodd her i mer enn to år fordi hun fortsatt er mindreårig, og hennes far har etter en rettsavgjørelse mistet foreldremyndigheten, sier Gren.

<B>KLEM: Marysia er 17 år og har sammen med den tre måneder gamle datteren Milena fått plass på senteret for enslige mødre. Tre år gamle Kinga, som gir Milena en klem, har bodd på senteret i mer enn to år sammen med sin mor, som bare var 15 år da hun flyttet inn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media