Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner olje i kinomørket

STAVANGER (Dagbladet): Mens oppsigelsesspøkelset lurer i Statoil-korridorene, er det en mann som smiler bredere og sitter tryggere enn noen sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adolfo Henriquez er ansvarlig for økt oljeutvinning og går utradisjonelle veier i jakten på «den siste olje». Han spaserer rundt i en computerskapt 3D-verden og finner gjenglemt olje for millioner.

- Vi må tenke nytt og ta teknologien i bruk på en kreativ måte. Min oppgave er å finne uutvunnet olje og gass, og denne tredimensjonale datagrafikken er et ideelt verktøy, sier Adolfo Henriquez og titter over 3D-brillekanten.

I en tid med katastrofale oljepriser er all effektivisering hjertelig velkommen. Prosjektet som den chilenske kjernefysikeren er satt til å lede, er således gull verd for et oljeselskap som fortest mulig må få inntektene opp og utgiftene ned. Dagbladet får audiens inne i oljelagene under havbunnen på Smørbukkfeltet - det vil si: slik ser det iallfall ut gjennom de merkelige brillene vi har fått utdelt.

Den blide eksilchileneren sitter midt i et datategnet tverrsnitt av bunnen på Smørbukk. Når vi tar av brillene, forsvinner dybdesynet, og bildet på det store lerretet blir plutselig bare en forstørrelse av en dataskjerm.

- De burde lansert PC-spill med slik grafikk, humrer Statoils svar på Super Mario. Spillet han og de hundre undersåttene hans spiller på denne skjermen, har imidlertid noe PC-spillene mangler: Gevinster i millionklassen.

Titalls millioner

Visjonariet til Statoil på Forus i Stavanger er et av de viktigste hjelpemidlene i oljeselskapets jakt etter å utnytte oljefeltene bedre. Både eksisterende brønner og nye felt kan studeres svært nøye og ikke minst raskt med det nye superutstyret.

- Vi vil finne mer olje og gass enn før, og vi kan jobbe mange ganger så raskt med analysene, forteller Adolfo. Han regner med at dette vil gi gevinst på titalls millioner på hver eneste seismiske undersøkelse som analyseres på denne måten.

Oppslukt

- Vi foretar slike seismiske undersøkelser av havbunnen for å finne ut hvor oljen og gassen ligger. Tidligere analyser av slikt materiale var en lang og innviklet jobb. Nå vil vi klare det som før tok tre måneder på et par uker. Fordelen er at ulike fagfolk kan jobbe sammen med det samme bildet. I stedet for at alle titter på hver sin dataskjerm kan vi sitte sammen.

Adolfo demonstrerer hvordan bildene kan snus og vendes på for å få best mulig innsikt. Med noen enkle museklikk har hele oljefeltet blitt forstørret og dreid 360 grader.

Et par klikk til og vips så kan vi se innover mellom steinlagene. For brilleløse tilskuere må forsøkene våre på å stikke hånden inn i en lovende oljelomme fortone seg som vanvittig armgymnastikk, men i vår dimensjon faller det seg helt naturlig.

- Folk blir helt oppslukt av å jobbe her inne i vår lille 3D-verden. Det hender rett som det er at folk må jages ut til lunsj, sier visjonariets visjonær.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media