Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Finner ro og fred på hytta i byen

STAVANGER (Dagbladet): Så ofte som mulig drar familien Hebnes fra det fredelige gardsbruket sitt i naturskjønne Ryfylke til hytta som ligger midt i hektiske Stavanger sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi finner sjelefred i byen, forklarer bonde Helge Hebnes.

Han og familien har funnet hyttedrømmen på 65 kvadratmeter i Gamle Stavanger, ikke langt fra Torget og livlige Vågen. Hit kommer de gjerne med båt, slenger ryggsekken på og rusler opp til det hvitmalte huset.

De fleste drar motsatt vei - til hyttene på fjellet og ved strandkanten.

Natur har Eldbjørg Frantzen Hebnes og mannen Helge Hebnes nok av.

- Vi lever veldig rolig i bygda. Skog og sjø har vi rundt oss. Det er godt å oppleve noe annet, forteller Helge Hebnes.

- Folk flykter fra byens jag og stress så fort de har noen timer fri, dere nyter byen?

- Så fort vi kommer innenfor dørstokken til hytta i byen, senker roen og freden seg. Stresset forsvinner. Folkelivet er spennende, vi kan gå på kafé og ta del i et spennende kulturliv.

179 år gammelt

Nå bruker de helger, ferier og de fleste fridager på hytta i byen. Bygningen er fra 1821 og trenger vedlikehold. Det ligger mye kultur og sjel i veggene av økset tømmer, dette er en del av det opprinnelige Stavanger, skapt av småkårsfolk som nok ikke alltid hadde nok til smør på brødet.

I dag er Gamle Stavanger et attraktivt og dyrt boligområde, og et sted hvor turistene finner de beste fotomotiver.

- Vi har stor respekt for huset, og ikke noe skal endres fra den opprinnelige stilen. Vi samarbeider med byantikvaren for å ta best mulig vare på huset, sier Helge Hebnes.

Enorm kontrast

Verken han eller kona har røtter i byen. Hjemme på garden har de kyr og høns, Eldbjørg arbeider også som lærer på tettstedet Sand. Hverdagen kan bli hektisk, da passer det godt å dra til Stavanger sentrum for å slappe av noen dager.

De synes bare det er artig at turister kikker nysgjerrig gjennom små vinduer, knipser noen bilder og roser kvartalet på fremmede språk. Naboene er kjekke, samholdet er flott. Hjemme på garden lever de aleine, nesten ingen stikker innom, den ene dagen er den neste lik.

- Kontrasten er stor, det er herlig å komme bort fra landlivet. Hele familien setter så stor pris på hytta i byen, sier Helge Hebnes.

BYBØNDER: </B>Helge Hebnes og Elbjørg Frantzen Hebnes finner ro i byen.
<B>BY-IDYLL: </B>I Øvre Strandgate midt i Stavanger fant Ryfylke-ekteparet Hebnes hyttedrømmen.