Finner sammen over dammen

På tur sammen for første gang slår Siv Jensen og Erna Solberg fast at personkjemien så langt er sterk nok for et tettere politisk samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Det blir politikken som avgjør hvor langt vi kommer, men det er vanskelig å samarbeide hvis vi ikke tåler trynet på hverandre, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Sammen med Frp\'s kommende sjef Siv Jensen er hun på vei til et nytt møte for utenrikskomiteen i New York.

I fire dager reiser de sammen i FN-byen og Washington.

Lederne for de to største opposisjonspartiene på Stortinget har aldri sittet i samme komité før nå. Det vil de utnytte. Det daglige komitéarbeidet gir et langt sterkere grunnlag for å bygge den tilliten som er nødvendig for å skape et nytt regjeringsalternativ på borgerlig side.

Minsker avstanden

Carl I. Hagen og Jan Petersen kunne aldri brakt de to partiene nærmere. Slagget fra fortida lå for tjukk mellom dem.

Siv og Erna derimot har blanke minnebøker.

-  Det ligger ingenting mellom oss som er et problem. Nå må vi sørge for at avstanden mellom våre to partier ikke blir større enn nødvendig. Så får vi la de politiske realitetene bli det avgjørende for om det lykkes, sier Solberg.

 SAMSTEMTE I NEW YORK: Erna Solberg (t.h.) og Siv Jensen har funnet tonen, på tur med utenrikskomiteen i New York. -  Det blir politikken som avgjør hvor langt vi kommer, men det er vanskelig å samarbeide hvis vi ikke tåler trynet på hverandre, konstaterer Erna. Foto: Tore Gjerstad
SAMSTEMTE I NEW YORK: Erna Solberg (t.h.) og Siv Jensen har funnet tonen, på tur med utenrikskomiteen i New York. - Det blir politikken som avgjør hvor langt vi kommer, men det er vanskelig å samarbeide hvis vi ikke tåler trynet på hverandre, konstaterer Erna. Foto: Tore Gjerstad Vis mer

Siv Jensen er enig:

-  Det betyr mye å bli bedre kjent. Derfor er slike turer som dette viktig. Når jeg er sammen med Erna, har jeg det overordnede prosjektet i bakhodet hele tida. Et tettere samarbeid mellom Frp og Høyre dreier seg om å jobbe tett sammen daglig, tenke langsiktig og la tanken modne.

Rykende enig

På et mer banalt vis tvinges de til kvalitetstid sammen når nikotinsuget krever en pause. Derfor snakker de mer sammen enn mange andre på Stortinget, enten i femteetasjens røykerom eller ute på tur. Men Siv Jensen vil ikke overdrive betydningen av det fellesskapet.

-  Det er ikke røyken som forener oss. Men jeg liker godt at Erna er omgjengelig og liker å hygge seg, sier Jensen.

I går kveld spiste de også middag sammen.

Strengt saklig er de enige om at fellesutspillet om SVs Israel-boikott var et viktig skritt for å styrke felles sak. Vernet om friskolene likeså.

-  Det beviser at vi kan gjøre noe sammen. Det vil komme mer av det, sier Siv Jensen.

Tidligere måtte Carl I. Hagen trygle om Høyres gunst, som oftest uten resultat. Når Siv Jensen nå leder ei stortingsgruppe som er langt større enn Høyres, stiller hun med langt sterkere kort enn forgjengeren. Hun kan vente på at Høyre venner seg bedre til tanken på å styre sammen med Frp.

Og Erna Solberg innrømmer at stemningen har endret seg betydelig. Valget i Oslo av Michael Tetzschner som ny leder varslet om det. Han som gikk av som byrådsleder på grunn av motstanden mot Frp, hilser nå et tettere samarbeid velkommen.

-  Det er et symptom på den forandringen som har skjedd i partiet, sier Solberg.