Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finner sekkevis med potensmiddel fra utlandet: - Folk ned i tenåra bestiller

Flere tusen brev med potenspiller destrueres hvert år. Ifølge Tollvesenet blir mottakerne yngre og yngre.

DESTRUERES: Tollvesenet finner daglig potensmiddel som sendes til Norge fra utlandet. Det aller meste destrueres. Foto: Tollvesenet
DESTRUERES: Tollvesenet finner daglig potensmiddel som sendes til Norge fra utlandet. Det aller meste destrueres. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutter helt ned i 16-17-årsalderen oppsøker profesjonell hjelp grunnet ereksjonssvikt. Ifølge norske sexeksperter skyldes problemet stress, press og forventninger til utseende og prestasjon. Forventninger om at det kan løses med potensmidler, er en gjenganger.

I 2007 var det 71 brukere i alderskategorien 15-19 år. Ti år etter lå brukerantallet på 146. For de litt eldre, i 20-24 års alderen, var det 409 brukere i 2007. I løpet av ti år økte antallet mye, helt opp til nesten 990 brukere.

De offentlige tallene fra Folkehelseinstituttets reseptregister viser imidlertid bare en del av sannheten for potenspillebruk i Norge. Lars Teigen er ansvarlig for Tollvesenets postkontroll i Oslo. Han har sett den ulovlige omsetningen vokse, i likhet den reseptregistrerte. Det til tross for at det ble ulovlig å sende legemidler via post her til lands i 2015.

Tusenvis av pillebrev

Anslag fra Tolldirektoratet viste at fram til da fikk omkring 40 000 nordmenn daglig importerte legemidler i posten. Men det var før Tollvesenet fikk hjemmel til å destruere forsendelsene. Likevel er omfanget fremdeles stort.

- Siden 2015 har vi funnet mange tusen forsendelser. I fjor destruerte vi omkring 8000 sendinger med legemidler. En stor mengde av dette var potensmidler. Vi finner det flere ganger daglig, og fyller i snitt en halv postsekk med legemidler hver dag, forteller Teigen.

Ikke bare voksne

Tollvesenets erfaringer viser at også mottakerne av forsendelsene som kommer fra utlandet stadig blir yngre. Teigen tror bruk av anabole steroider og prestasjonspress i senga bidrar til den økende bestillingen.

- Det som tidligere var et problem blant godt voksne, er ikke lenger kun dét. Noen bestiller det nok av nysgjerrighet, og det er svært tilgjengelig. Vi ser folk helt nede i tenåra som bestiller potensmidler, sier han.

Produsert på kjøkkenbenken

Teigen lar seg overraske over hvor lite kritisk mange er til hvor de velger å bestille legemidler fra. Nettsider som framstår som profesjonelle og apotekliknende, er ofte noe helt annet. Mange av forsendelsene med potenspiller kommer fra land i Asia. Hva pillene man mottar faktisk inneholder, er vanskelig å vite.

- Man vet ikke hva man får når man kjøper legemidler på nettet. Det er en jungel av tilbydere der ute, og man får kjøpt alt mulig, inkludert potensmidler. Det sitter folk i utlandet og lager dette på kjøkkenbenken, og selger det over nettet. Du kan få urent stoff, for mye virkestoff eller noe helt annet enn det du trodde du kjøpte, sier Teigen.

For dem som bestiller potenspillene fra utlandet, er konsekvensen imidlertid svært liten. Tollvesenet beslaglegger svært lite av legemidlene, med mindre det er av et så stort omfang at det mistenkes videresalg. Derimot destrueres svært mange av forsendelsene, noe som ikke gir annen konsekvens eller straff enn at mottaker mister varene sine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media