Finner spiker i bombeofrene

Bombene skal ha blitt kamuflert som baggasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke kjent hvem som sto bak gårsdagens terrorangrep mot Boston Maraton, hvor tre personer ble drept og minst 176 skadd da to bomber gikk av i nærheten av målområdet. Ingen individer eller organisasjoner har tatt på seg ansvaret.

Et sentralt ledd i etterforskningen er å finne ut hva slags sprenglegeme som ble brukt. Dette kan sammenholdes med informasjon om eksplosiver som ulike grupperinger har benyttet tidligere.

Flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP, siterer politikilder på at gårsdagens bomber besto av sprengstoff i trykkokere med en kapasitet på seks liter. Den ene skal ha inneholdt metallbiter og kulelagre, mens den andre var fylt av spiker, ifølge AP.

En 2010-rapport utarbeidet av FBI og Sikkerhetsdepartementet fastlår at denne typen bomber har blitt brukt i Afghanistan, India, Nepal og Pakistan. I tillegg var én av tre sprenglegemer fra det mislykkede Times Square-angrepet i 2010 tilsvarende, ifølge AP.

Pakistansk Taliban, som tok ansvaret for sistnevnte, benekter at de hadde noe med gårsdagens maratonangrep å gjøre. Amerikanske myndigheter sier de holder alle muligheter åpne, fra utenlandske terrororganisasjoner til hjemlige individer eller grupperinger.

Spiker og hagl I løpet av natta har en rekke ofre blitt behandlet på sykehus i Boston, og nå i morgentimene lokal tid kommer grufulle detaljer fra legene. Funnene bekrefter opplysningene om at bombene var fulle av gjenstander.

- Min oppfatning er at de fleste av disse gjenstandene var i bomba, sier George Velhamos ved Massachusetts general hospital til Boston Globe.

En annen lege ved Boston Children's Hospital sier til samme avis at han har behandlet en 10-åring som var kritisk skadet med splintskader.

 - KAMUFLERT SOM SØPPEL:  Leger ved flere sykehus i Boston rapporterer nå om at flere av ofrene er truffet av spiker og hagl. Flere tror derfor at dette var i bombene som ble utløst. Politikilder opplyser videre til CBS at bombene ble kamuflert som søppel Foto:  REUTERS/Dan Lampariello
- KAMUFLERT SOM SØPPEL: Leger ved flere sykehus i Boston rapporterer nå om at flere av ofrene er truffet av spiker og hagl. Flere tror derfor at dette var i bombene som ble utløst. Politikilder opplyser videre til CBS at bombene ble kamuflert som søppel Foto: REUTERS/Dan Lampariello Vis mer

Bombene beskrives av eksperter som kruttbomber, ifølge CBS. Nettstedet skriver videre at dette stemmer bra med opplysningene om bomba inneholdt splinter og spikre. Ekspertene utelukker dermed at det dreier seg om plastisk sprengstoff, skriver CBS.

- Kamuflert som søppel På morgenen i dag lokal tid ble det holdt en pressekonferanse i Boston der blant annet tallene på skadde ble oppdatert.

Cirka 176 personer ble skadet.

17 av dem er kritisk skadd.

Så langt har tre mennesker dødd som følge av bombene.

Politisjefen i Boston, Ed Davis, understreket under pressekonferansen at ingen så langt er pågrepet, slik enkelte medier påsto i går.