coronaviruset:

Finner viruset i avføring

Det er gjort funn av det nye coronaviruset i avføringsprøver, men forskerne vet ikke om det smitter den veien.

SMITTER: Viruset SARS-CoV-2 kan gi sykdommen
Covid-19 hos mennesker. Viruset blir oppdaget i avføringsprøver, men man vet ikke om viruset smitter denne veien. Foto: Scanpix
SMITTER: Viruset SARS-CoV-2 kan gi sykdommen Covid-19 hos mennesker. Viruset blir oppdaget i avføringsprøver, men man vet ikke om viruset smitter denne veien. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Smittemåten for covid-19 er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre coronavirus, men man har også påvist viruset i avføring, sier lege Helena Niemi Eide ved avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet.

Hun forteller Dagbladet at det nye viruset har blitt påvist hos innlagte pasienter med påvist smitte av viruset SARS-CoV-2.

– Det er gjort flere studier hvor man har påvist viruspartikler (RNA) i avføring hos pasienter som har vært innlagt på sykehus med covid-19, sier Eide.

– Ikke det samme

Det tas ikke rutinemessige prøver av avføring hos pasienter med covid-19 i Norge, men dette er blitt gjort i forskningsprosjekter.

– Selv om man påviser viruspartikler i avføring, er ikke det samme som at viruset smitter via avføring, men som alltid er god håndhygiene viktig, også etter at man har vært på toalettet, sier Eide.

Påvist i blod og urin

Hun forteller videre at SARS-CoV-2 er påvist i flere kroppsvæsker.

– Viruset er særlig i spytt og sekret fra nese, hals og luftveiene, men det er også påvist i avføring, blod og urin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer