coronaviruset:

Finner viruset i avføring

Det er gjort funn av det nye coronaviruset i avføringsprøver, men forskerne vet ikke om det smitter den veien.

SMITTER: Viruset SARS-CoV-2 kan gi sykdommen
Covid-19 hos mennesker. Viruset blir oppdaget i avføringsprøver, men man vet ikke om viruset smitter denne veien. Foto: Scanpix
SMITTER: Viruset SARS-CoV-2 kan gi sykdommen Covid-19 hos mennesker. Viruset blir oppdaget i avføringsprøver, men man vet ikke om viruset smitter denne veien. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Smittemåten for covid-19 er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre coronavirus, men man har også påvist viruset i avføring, sier lege Helena Niemi Eide ved avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet.

Hun forteller Dagbladet at det nye viruset har blitt påvist hos innlagte pasienter med påvist smitte av viruset SARS-CoV-2.

– Det er gjort flere studier hvor man har påvist viruspartikler (RNA) i avføring hos pasienter som har vært innlagt på sykehus med covid-19, sier Eide.

– Ikke det samme

Det tas ikke rutinemessige prøver av avføring hos pasienter med covid-19 i Norge, men dette er blitt gjort i forskningsprosjekter.

– Selv om man påviser viruspartikler i avføring, er ikke det samme som at viruset smitter via avføring, men som alltid er god håndhygiene viktig, også etter at man har vært på toalettet, sier Eide.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Påvist i blod og urin

Hun forteller videre at SARS-CoV-2 er påvist i flere kroppsvæsker.

– Viruset er særlig i spytt og sekret fra nese, hals og luftveiene, men det er også påvist i avføring, blod og urin.

– Kan alle disse væskene smitte?

– Selv om man kan påvise viruset, betyr ikke det at det nødvendigvis kan smitte den veien. Det avhenger bl.a. av hvor mye virus man kan påvise (viral load). Smitteoverføring av coronavirus via blodoverføring er f.eks. ikke tidligere dokumentert. Viruset smitter primært via dråper fra luftveiene, svarer Eide.

«Smitteveien er via luftveiene. Per i dag vet vi ikke om andre måter viruset kan smitte på selv om virus også kan påvises i blod og avføring», heter det i et skriv fra Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, datert 13. mars.

– Konsekvenser

Lege og spesialist i medisinsk mikrobiologi, Péter A. Csángó, mener det er viktig å ikke utelukke farene for at det nye coronaviruset, SARS-CoV-2, kan smitte via avføring.

– Her kreves det en god vitenskapelig tilnærming. Dersom virus smitter via avføring, må man se på i hvilken grad det smitter via vann, sier Csángó.

– Og smitter det via vann, kan vi bare ane konsekvensene, legger han til.

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Også i en artikkel, som er skrevet av forskere ved Tan Tock sykehuset i Singapore, og som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, drøftes det hvilke konsekvenser det vil ha om viruset smitter via avføring. Forfatterne mener man være ekstra på vakt for dette på steder med dårlige sanitære forhold.

– Det må overholdes strenge forholdsregler når avføring til pasienter smittet med coronavirus håndteres. Kloakk fra sykehus skal også desinfiseres på riktig måte, og betydningen av hyppig og riktig håndhygiene bør understrekes, skriver forfatterne.

Undersøkelse

I perioden 1. januar til 17. februar ble det tatt prøver av rundt 200 smittede pasienter, som var innlagt på tre ulike sykehus i Kina. Det var prøvene som ble tatt fra lungene som oftest inneholdt virus.

Imidlertid inneholdt også en tredel av prøvene fra avføring viruset, viser undersøkelsen.

Mageundersøkelse

Oslo universitetssykehus, Ullevål, valgte i helga å endre rutinene sine når det gjelder mottak av pasienter som kommer inn for undersøkelser av magesymptomer.

Bakgrunnen er at de via CT-bilder så at flere pasienter som klaget over smerter i magen, var infisert av coronaviruset. Det ble ikke funnet noe unormalt i buken på disse pasientene.

Ansatte på radiologisk avdeling måtte i karantene som følge av dette.

Magesymptomer

En studie fra en medisinsk ekspertgruppe ved et sykehus i Wuhan, Kina, viste at nesten halvparten av innlagte coronapasienter rapporterte om magesymptomer.

Frode Forland, fagdirektør i FHI, understreket tidligere denne uka overfor Dagbladet at det kan være vanskelig å plassere hvor smerter kommer fra når man er syk.

– Det er ikke uvanlig å oppleve smerter i magen når lungene blir infisert, for disse organene ligger rett i nærheten av hverandre, sier han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer