- Finnes det noen løsning til det bedre for Pakistan?

Les svarene fra norske Pakistan-eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsker ved Universitet i Oslo, Elisabeth Eide, og mannen, historiker Terje Tvedt Skaufjord, har bodd og reist i Pakistan i flere perioder, senest i høst. Landets politiske og sosiale klima har forandret seg kraftig siden det første oppholdet på 80-tallet.

Du kan stille spørsmål til de to nederst i saken.

- Den gang var landet veldig preget av krigen i Afghanistan, med den sovjetiske hæren rett over grensa. Pakistansk etterretning jobbet med å samle informasjon for amerikanerne og hjalp til å kanalisere Stinger-raketter til Mujahedin som kjempet mot Sovjet i Afghanistan, sier Elisabeth Eide til Dagbladet.no.

- Stor fattigdom

De sterke båndene mellom USA og Pakistan stammer tilbake til delingen av India i 1947, da India markerte en sterk uavhengighet og søkte kontakt mot Sovjet, mens Pakistan fikk et nærmere forhold til USA.

- I 2006 opplevde jeg et land med mer modernitet, men også mye fattigdom og politisk uro, sier Eide.

Hun er usikker på hva Benazir Bhutto som statsminister kunne betydd for demokratiseringen av Pakistan.

- Enhver statsminister ville styrt på president Musharrafs nåde. Han ville som president ha et avgjørende ord i alle spørsmål, og han ville kunne kaste henne fra statsministerstolen, sier Eide.

-ABSURD:  Når Bhutto er død og flere sentrale politikere boikotter valget virker det absurd å gjennomføre det som planlagt, mener forsker Elisabet Eide. Foto: Foto TORE BERGSAKER/ Dagbladet
-ABSURD: Når Bhutto er død og flere sentrale politikere boikotter valget virker det absurd å gjennomføre det som planlagt, mener forsker Elisabet Eide. Foto: Foto TORE BERGSAKER/ Dagbladet Vis mer

- Dessuten må enhver leder i Pakistan regjere på hærens nåde.

- Absurd med valg nå

Planene om valg 8. januar i Pakistan står fortsatt ved lag, sier landets fungerende statsminister dagen etter at opposisjonslederen Benazir Bhutto ble drept.

- Ingen annen beslutning ennå. Valget går som kunngjort, sa statsminister Mohammedmian Soomro da han ble spurt om det var tatt noen beslutning om tidspunktet for valget på et regjeringsmøte fredag.

Etter at flere av kandidatene til statsministervervet og sentrale politikere nå boikotter valget har Musharraf fått en stor utfordring.

- I dagens situasjon virker det ganske absurd å gjennomføre valget som planlagt, sier Eide

Eide tror mange i Pakistan føler en skam over at ingen hindret drapet på Bhutto.

- Saken er dypt tragisk og raseriet retter seg nå mange steder. Både mot presidenten, mot ytterliggående islamske fundamentalister og delvis mot USA. Nå tror jeg mange går med en skamfølelse over at nasjonen ikke klarer å beskytte sine ledere, etter nok et politisk attentat, sier Eide.