- Finnes det noen som vil ha en som meg?

JESSHEIM (Dagbladet): Multihandikappede Kaia (4) får opptil ti epilepsianfall hver natt, og ti netter i måneden må hun sove borte for at foreldrene skal få avlastning. Aller helst vil familien ha Kaja hjemme, men da må de flytte til en annen kommune. Men hvor kan familien få den hjelpa de trenger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Kaia er vårt barn. For oss er det like selvsagt at hun bor hjemme som at Alexander (1 1/2) gjør det. Vi orker ikke denne kampen særlig mye lenger. Så lenge det ikke er en utvei for oss å plassere Kaia i institusjon, må vi vurdere å flytte til en annen kommune, sier pappa Anders Haugerud og viser utkastet til en annonse familien vurderer å rykke inn i media:

Under et bilde av en smilende Kaia med topplua langt ned i øynene, står det med feite typer:

«Finnes det en kommune som vil ha en som meg?».

- Situasjonen er helt surrealistisk. Tenk at vi i 2002 må kjempe for at barnet vårt skal få være et fullverdig familiemedlem. Jeg trodde tida da vi stuet vekk funksjonshemmede på institusjon var over, sier Anne Kristine Haugerud (28) til Dagbladet.

Pleies hele døgnet

Alexander løper rundt, skrålende og smørblid. I stua sitter storesøster Kaia (4) i rullestolen sin og henger med hodet. Fingrene leker med bladene til en kunstig potteplante. Hun grynter litt, men sier ingenting.

Kaia er født med Aicardi-syndrom. Fire år gammel er hun fortsatt på nivå med en tre måneder gammel baby. Hun har epilepsi hver dag og natt, dårlig syn og kan verken gjøre seg forstått med tegn eller tale. Kaia kan ikke spise, gå, sitte oppe alene eller leke selv. Hun er pleiepasient, 24 timer i døgnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer