REAGERER: - Utformer Arbeiderpartiet politikk basert på egne opplevelser og behov, spør Frp-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
REAGERER: - Utformer Arbeiderpartiet politikk basert på egne opplevelser og behov, spør Frp-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Finnes en moral for vanlige folk og en egen moral for Ap-toppene?

- Nei, sier Jonas Gahr Støre som mener Siv Jensens påstand er konstruert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets leder Siv Jensen stiller spørsmål om det er en egen moral for Ap-toppene etter at Lisbeth Berg-Hansen i går uttalte at hun ikke ville hatt råd til å betale formueskatt.

Skatteamnesti Siv Jensen reagerer sterkt på at den tidligere fiskeriministeren i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering i et intervju i Dagens Næringsliv ønsket seg en annen innretning på formueskatten og minner om at Arbeiderpartiet i valgkampen hevdet at formuesskatten var skatteamnesti for de rike, og at norsk næringsliv ikke var rammet av dette.

- Da sa Jens Stoltenberg: «Å fjerne formuesskatten er et treffsikkert grep for å øke forskjellene. De rike får mer.» Da virker det merkelig at Lisbeth Berg-Hansen plutselig vil endre noe partiet har vært så bastant på å beholde, sier Siv Jensen. 

Salt i maten Lisbeth Berg-Hansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, får sammen med sine barn 3,8 mill i utbytte gjennom JMJ Invest. Familiens oppdrettsselskap Sinkaberg-Hansen gikk med 100 millioner kroner i overskudd i fjor, 35 millioner betales i utbytte, ifølge Dagens Næringsliv.

- Hva vi tar ut av JMJ Invest er ikke klart, men noe må vi ta ut for å betale formueskatten. Det holder ikke med stortingslønn for å si det sånn, da blir det ikke noe til salt i maten, sier Berg-Hansen til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fanesaken Partileder Siv Jensen trekker også inn Aps motstand mot omsorgslønn, som lenge har vært en fanesak for Frp.

- Jonas Gahr Støre var helseminister uten å gå inn for omsorgslønn. Nå vil han dette, og begrunner det med at hans egen familie har behov for omsorg, sier hun.

Monarkiets framtid - En tredje sak, som har preget nyhetsbildet er debatten om kronprinsparets valg av skole for sine barn. Martin Kolberg mener monarkiet står for fall fordi de sender barna på privatskole, sier Jensen.

Arbeiderpartiet later som at Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre ikke har vært involvert i den samme problemstillingen.

At de selv har gått på privatskole er åpenbart ikke et problem, sier Frp-lederen.

Hun mener Fremskrittspartiet er opptatt av å forme politikk for innbyggerne som helhet, og ikke egeninteresser.

- Er det slik at Arbeiderpartiet kun utformer politikk basert på egne opplevelser og behov? Jeg finner grunn til å spørre om det finnes en moral for vanlige folk og en egen moral for Ap-toppene, sier Siv Jensen.

Gahr Støre: - Konstruert Jonas Gahr Støre mener at påstanden om en egen moral for Ap-toppene er konstruert.

- Svaret er selvfølgelig nei, sier Ap-lederen.

- Jeg er stolt av å ha en kollega i Arbeiderpartiet som driver lønnsom og verdiskapende næringsvirksomhet.
Lisbeth argumenterte ikke for avvikling av formueskatten, men endring i den, og det er helt legitimt.

Jens Stoltenberg hadde helt rett da han sa at avvikling av formueskatten er et treffsikkert grep for å øke forskjellene.

Om Frp fjerner arveavgiften og formueskatten vil bare to land i OECD ha gunstigere skatt for de aller rikeste enn Norge.
Det er en dårlig kurs for vårt land, sier Gahr Støre.

Omsorgslønn Han påpeker at omsorgslønn og omsorgspermisjon ble omtalt i stortingsmeldingen om morgendagens omsorg, som han la fram som helseminister våren 2013.

- Den lanserte en rekke nye tanker som jeg anbefaler Siv Jensen å friske opp, særlig i en situasjon der hennes skattekutt svekker finansieringen av vårt felles ansvar for en god omsorg for de eldre.

Det har ingen ting å gjøre med at mine foreldre i dag trenger omsorg og får gode tilbud fra kommunen de bor i, sier partilederen.

Kongebarna - Mine barn har gått noen år i den statsstøttede Steinerskolen og flest år i den offentlige fellesskolen. Kronprinsparet må som andre foreldre ta ansvar for de valg de tar for sine barn.

Men jeg er uenig i vurderingen om at en dyr privatskole er nødvendig for å gjøre det mulig å gjennomføre studier i utlandet.

Få land har så mange utenlandsstudenter som Norge. De studerer ute med det språkgrunnlaget de har fått av gode lærere i den offentlige skolen, sier Jonas Gahr Støre.