- Finnes flere gjenger enn A- og B-gjengen

Jan Bøhler om skytedramaet. Det tamilske miljøet er opprørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg vokste opp i en blokk like i nærheten. Dette er badet mitt, skolen min og fotballbanen min fra barndommen, sier stortingspolitiker og leder av Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler(Ap) og peker.

I dag bor han på Haugenstua, noen minutter unna.

- Vi så aldri politi i barndommen min og inntil nylig har det vært veldig rolig her, sier Bøhler.

Han har jobbet tett opp mot det tamilske miljøet, og synes dagens skyteepisode er trist og uventet.

- Av alle innvandrermiljøer i Oslo, vil jeg si at det tamilske miljøet er blant de mest integrerte. Det var det siste miljøet jeg forventet at noe sånt skulle skje, sier Bøhler.

Han er overbevist om at det tamilske miljøet selv vil ta dette på alvor og jobbe for å få bukt med volden.

- Vold er ikke noe man forbinder med dette miljøet. De er veldig godt organiserte ungdom. Dette er trist for de som jobber med forebyggende arbeid, og viser at politiet må fokusere på andre gjenger enn A- gjengen og B- gjengen, sier han.

Opprørt

Oppgjør: Tre personer ble hardt skadd etter et gjengoppgjør på Kalbakken i dag. Skytevåpen, samuraisverd og balltre ble brukt i voldsepisoden. Foto: Zakia Ahmed Akkouh
Oppgjør: Tre personer ble hardt skadd etter et gjengoppgjør på Kalbakken i dag. Skytevåpen, samuraisverd og balltre ble brukt i voldsepisoden. Foto: Zakia Ahmed Akkouh Vis mer

Flere kilder i det tamilske miljøet, som Dagbladet.no har snakket med, er opprørt over de to gjengene de mener driver en intern maktkamp.

- De to gruppene har holdt på med sin maktkamp i flere år. Nå er det den yngre generasjonen som har tatt over etter hvert som de før dem har blitt voksne og etablert familier, sier en kilde til Dagbladet.no.

Han er opprørt over at små deler av miljøet bidrar til å ødelegge ryktet til norske tamiler og forteller at de to tamilske gjengene har vært i bråk med hverandre flere ganger.

- Vi vil samarbeide med politiet for å fjerne disse gruppene, sier han.

Våpen blant ungdom

Bøhler mener at det største problemet, er at det finnes mye våpen blant ungdommer. Han tror også at det er mange tilløp til smågjenger i flere miljøer, og at disse gjengene etter hvert kan bli like farlige som A- og B- gjengen.

Politiet sier imidlertid at de ikke vet om dette er en kriminell gjeng.

- Det er for tidlig å si. Det har vært noen hendelser med tamiler tidligere i år, men det er ennå ikke brakt på det rene om det er snakk om de samme folka, sier Abrahamsen

Bøhler vil ha mer penger til å ta opp kampen med ungdomsgjenger og unge kriminelle.

- Vi må rette en større oppmerksomhet mot de tilløpene til ungdomsgjenger. De etablerte gjengene blir forbilder i enkelte ungdomsmiljøer, og de nye gjengene kan bli like farlige, sier Bøhler.

Han mener det er viktig at politiet får nok ressurser så de kan sette inn en ekstra innsats mot ungdomsgjenger og våpen i disse miljøene.

- TRIST: Jan Bøhler vokste opp på Kalbakken og synes episoden er trist. Han har tro på at det tamilske miljøet vil ta tak i saken.