<strong>MYE MER ENN BARE OLJE:</strong> Vellykket utvikling av nordområdene framover er avhengig av en bred statlig satsing, ifølge fiskeri- og kystministeren Helga Pedersen. Foto: SCANPIX
MYE MER ENN BARE OLJE: Vellykket utvikling av nordområdene framover er avhengig av en bred statlig satsing, ifølge fiskeri- og kystministeren Helga Pedersen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Finnes ikke et mer gammeldags parti enn Frp

Kristin Halvorsen og Helga Pedersen sterkt uenig i Siv Jensens Nord-Norge-kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Man må mer enn 50 år tilbake i tid for å finne en regjering som har gjort mer for nordområdene enn den nåværende rødgrønne koalisjonen, mener Helga Pedersen.

Fiskeri- og kystministeren reagerer sterkt på Siv Jensens utspill i dagens Dagbladet, der Frp-lederen angriper regjeringens satsing i Nord-Norge.

- Det sitter noen romantikere i Oslo-gryta, hvis eneste forhold til Lofoten er at det er fint her om sommeren for turister. Men denne landsdelen trenger flere bein å stå på, den kan ikke bare leve av turisme, sa Jensen i intervjuet.

Fokus på nord
Pedersen slår hardt tilbake mot det hun mener er nærmest grunnløse påstander fra Frp-lederen.

- Snøhvit og Goliat har vært en av våre viktigste prosjekter. Vår regjering har vært ekstremt opptatt av å ha fokus og få i gang nye aktiviteter og arbeidsplasser i Nord-Norge, sier Pedersen engasjert og utdyper:

- Du må tilbake til Gerhardsens regjering og den oppbyggingen av Finnmark de gjorde etter krigen for å finne en tilsvarende innsats og satsing på Nord-Norge som vi har hatt.

Som eksempler på vellykket satsing bruker hun en rekke tidligere kriserammede kommuner.

- For ti år siden blåste det i dørene og malingen flasset av i Hammerfest. Nå er dette en kommune som blomstrer. Nordlandskommunene Vestvågøy, Værøy og Træna har fått store havneutbyggingsprosjekter som fiskeinsudtrien der er helt avhengig av, sier ministeren og utdyper:

- Mange av de nordnorske kommunene har opplevde en befolkningsnedgang over mange, mange år og det snur man ikke over natta. Det krever en storsatsing på mange områder for å gjøre det til et attraktivt sted å bo.

Må ha mer kunnskap
Jensens sterkeste angrepskort er regjeringens tilsynelatende uvilje eller evne til å bestemme seg angående petroleumsutbygging i nordområdene.

- Arbeiderpartiet har gått inn i en veldig feig dvale og latt SV styre butikken de siste fire åra. På energiområdet har det skjedd fascinerende lite de siste åra. Alle Frps forslag om vannkraft er nedstemt og i tillegg utsetter de en åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning, skyter Frp-lederen som vil umiddelbart starte arbeidet med å åpne regionen for oljeutvinningen hvis hennes parti vinner valget.

Arbeiderpartiet har valgt å utsette avgjørelsen i denne saken til etter valget, for bedre å kunne utrede konsekvensene av petroleumsvirksomhet i nord.

- Vi mener vi må samle inn nødvendig kunnskap, så ta en kvalifisert avgjørelse. Det er ingen hemmelighet at dette er en omdiskutert sak, også i nord. Reiselivs- og fiskenæringen og andre interesser har et berettiget krav på å få vurdert alle sider av saken, og da  må vi brukeden tiden det tar. 

Vil stimulere bolysten
Fiskeri- og kystministeren oppfatter ikke Frps politikk som noe særlig distriktsvennlig.

Flere av tiltakene partiet tidligere har foreslått vil gå spesielt hardt utover Nord-Norge, ifølge henne.

- Frp har en rekke punkter på sitt program som vil rasere landsdelen. Å la markedet bestemme vil fungere dårlig i nord og vil rasere kommuneøkonomien, sier Pedersen.

Et av forslagene hun trekker fram er mindre inntektsutjevning mellom kommunene.

- Det vil gå utover de minst folkerike kommunene, som det er spesielt mange av i nord. Det vil føre til en reduksjon i velferdstilbud - skole, helse og kultur vil alle rammes. Det vil redusere bolysten. For å få en framgang i regionen er vi avhengig av at folk har lyst til å bo der. 

Andre foreslått Frp-tiltak som vil slå negativt ut for nordområdene, ifølge Pedersen, er nedleggelse av flere kortbaneflyplasser og redusert veiutbygging i grisgrendte strøk.

- Det vil redusere framkommeligheten til folk betraktelig og vil dermed gjøre det mindre attraktivt å bo i nord. Et annet forslag er storstilt privatisering av skoler, som vil føre til uønsket sentralisering av skolene, spesielt av den videregående utdanning, sier hun og utdyper:

- Framtida i Nord-Norge er avhengig av satsing og framgang på en rekke forskjellige områder. Petroleumsvirksomheten vil gi nye arbeidsplasser, noe som er positivt, men regionens framtid avgjøres ikke av dette alene.

Satser på ny fornybar energi
Heller ikke finansministere Kristin Halvorsen er nådig mot Jensens utspill.

- Det Frp vil gjøre er å avfolke Nord-Norge. De vil rasere jordbruket og bygge ned store deler av offentlig sektor. Jeg ønsker å ta opp kampen med Siv om hva som er framtid, ikke bare miljømessig, men også næringsmessig. For det finnes ikke et mer gammeldags parti enn Frp. De kommer med gårsdagens svar og løsninger, vi må heller tenke på framtida, sier Halvorsen og utdyper:

- De ønsker å satse på mer vannkraft, atomkraft og mer olje og gass. Det er steinaldertankegang, og steinalderen tok ikke slutt på grunn av mangel på stein, for å si det sånn. Vi må veksle om vår kunnskap i ny fornybar energi. Selv om ikke Frp tror på klimaendringene, så gjør resten av verden og vi det, og må tilpasse vår utvikling deretter. Spørsmålet er ikke om vi skal legge om, men om når vi gjør det. Om vi gjør det eller om vi skal vente til det er for sent.

Finansministeren er ikke videre begeistret for oljeutvinning i nordområdene.

- Lofoten og Vesterålen har i dag status som noe helt unikt og spesielt og det er mange lokale arbeidsplasser knyttet til dette. Vi gambler både med disse arbeidsplassene og områdets verdi hvis vi åpner for utvinning. Vi må heller investere og satse på ny fornybar energi, som vil gi avkastning på sikt.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer