- Finnes individer i Sverige som vil drepe meg

Den drapstruede Muhammed-tegneren Lars Vilks kom hjem til politibeskyttelse i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da den omstridte kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks (61) kom tilbake til Sverige i går ble han møtt av et stort presseoppbud, og et svensk politi i høyberedskap.

Svensk sikkerhetspoliti frykter for hvordan lørdagens al-Qaida-trusler vil påvirke radikale og fundamentalistiske islamister i Sverige.

Samtidig gjør det europeiske fatwarådet det klart at de tar avstand fra truslene mot Vilks og sjefsredaktøren i avisa Nerikes Allehanda, som publiserte Muhammed-tegningen i august.

Skal bygge barrikade

Vilks snakket ikke med media da han mellomlandet på Arlanda, men ble i stedet ført ut gjennom VIP-utgangen og til en ventende bil.

I går kveld deltok han i debattprogrammet Agenda før han var i møte med svensk politi for å utarbeide en sikkerhetsplan. Politiet i Skåne, der Vilks hjemsted er, jobber fortløpende med å vurdere trusselbildet og faktabakgrunnen.

Kunstneren selv har planen klar for et eventuelt angrep.

- Jeg kommer til å bygge en barrikade, slik at når de bryter seg gjennom ytterdøra kommer de til å få vanskeligheter med å få fatt i meg. Siden skal jeg tilkalle forsterkninger, sa Vilks, da han omsider møtte pressen i går kveld, skriver Svenska Dagbladet.

HJEM I GÅR: Den svenske kunstneren Lars Vilks kom hjem til Sverige i går etter fem dager i Tyskland. I hjemlandet ble han møtt av et stort presseoppbud og politi i høyberedskap. Foto:  Foto: .Jurek Holzer / SvD / SCANPIX SVERIGE /SCANPIX
HJEM I GÅR: Den svenske kunstneren Lars Vilks kom hjem til Sverige i går etter fem dager i Tyskland. I hjemlandet ble han møtt av et stort presseoppbud og politi i høyberedskap. Foto: Foto: .Jurek Holzer / SvD / SCANPIX SVERIGE /SCANPIX Vis mer

Vel hjemme i Skåne sent i går kveld, sa kunstneren til avisa Expressen at han er helt overbevist om at det finnes folk i Sverige som ønsker han død.

- Jeg er overbevist om at det finnes et antall individer i Sverige som vil drepe meg, sa Vilks.

Kritiserer regjeringen

Det var lørdag at al-Qaida kom med trusler om å angripe svenske storbedrifter som Ikea og Volvo. Det ble også utlovet en dusør på 100 000 dollar for den som dreper Vilks.

Truslene mot Vilks betyr at en rekke foredrag han skulle holdt er avlyst, og at han er under politibeskyttelse døgnet rundt, skriver Expressen.

Vilks har gitt tydelig uttrykk for misnøye med den svenske regjeringens håndtering av den nye Muhammed-striden. Han mener regjeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spissen burde innta et klarere standpunkt.

- Det må da være svært ukontroversielt å fordømme drapstruslene mot meg, sier Vilks.

Reinfeldt på banen

I går kommenterte statsminister Fredrik Reinfeldt truslene for første gang.

- Jeg vil akkurat som muslimske representanter her i Sverige ta tydelig avstand fra alle former for voldsutøvelse og understreke at vi naturligvis ikke aksepterer uttalte drapstrusler mot svenske borgere, sier Reinfeldt, ifølge Svenska Dagbladet.

Statsministeren ville ikke uttale seg om hvorvidt det var riktig eller galt av Lars Vilks å framstille Muhammed som en hund.

- Jeg skal ikke overprøve hvilke beslutninger kunstnere eller publisister har fattet. Vi har en selvsagt ytringsfrihet som fungerer slik at man får uttrykke seg også i bilder. Men jeg føler også et ansvar for å holde Sverige samlet, et ansvar for at vi har 400000 muslimer i Sverige som også synes at deres ytringsfrihet skal få sitt handlingsrom og at vi markerer vilje til dialog, sier den svenske statsministeren.