– Finnes ingen vei tilbake

Det å være norsk er forandret for alltid. Det mener Aps byrådskandidat Rune Gerhardsen som kaller Frps forslag om innvandringsstopp i Oslo for «naivt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Debatten har rast på Dagbladet.no etter at byrådsleder Erling Lae sa at integreringen har vært vellykket i Oslo.

De tre sakene i serien har så langt fått inn over ett tusen kommentarer fra Dagbladet.nos lesere.

Laes utspillet falt ikke i god jord hos Fremskrittspartiets ordførerkandidat Svenn Kristiansen:

– Vi har gjort en for dårlig jobb, sa Kristiansen. Han mener løsningen er å innføre innvandrerstopp i Oslo.
Også én av Høyres bystyrekandidater, Mubashar Kapur, er uenig med Lae:

– Integreringen er ikke vellykket. Det har jeg selv følt på kroppen, sa Høyrepolitiker Mubashar Kapur til Dagbladet.no.

Les også: «På tide å bli kyniske og nådeløse»

– Naivt


Arbeiderpartiets byrådskandidat Rune Gerhardsen mener at det er naivt av Kristiansen å tro at han kan bremse utviklingen ved å innføre innvandringsstopp i Oslo.

– Da jeg gikk på skolen lærte vi om de store folkevandringene. Dagens folkevandringer er like store. Dette er en del av en internasjonal trend vi ikke kan, og ikke vil stoppe. Jeg mener utviklingen først og fremst er spennende og positiv, sier Gerhardsen.

Han mener konsekvensen av et innvandringsstopp ville vært at man meldte seg ut av det internasjonale samfunnet.

Naturlig del av Oslo
– Jeg pleier å si at vi bodde her i 10.000 år uten at noen besøkte oss. Nå har vi hatt en grunnleggende forandring i løpet av en svært kort historisk periode på bare 30 år. Jeg forstår at dette er vanskelig og kan resultere i litt ugreie ting. Men etter hvert vil denne befolkningen bli en like naturlig del av Oslo som alle andre, sier Gerhardsen.

Han mener at Oslos innbyggere må venne seg til at det å være norsk kommer til å forandre seg.

I dag er nærmere 24 prosent av Oslos innbyggere innvandrere. 19,6 prosent av dem er ikke-vestlige innvandrere, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Ingen vei tilbake
– Det finnes ingen vei tilbake. Vi kommer aldri til å gå tilbake til å ha bare et folkeslag i hvert land. Vi kan ikke stenge folk ute fra Groruddalen, sier Gerhardsen. 

Ap-politikeren mener innvandrerbefolkningen er i ferd med å bli en naturlig del av Norge.

– Etter hvert kommer de til å bli like norske som oss, selv om de ikke er like hvite. De vil bare se litt annerledes ut enn det nordmenn har pleid – de vil ha asiatiske, negroide eller blandete trekk, sier Gerhardsen.

Han gir Frp-Kristiansen rett i én ting:
 
– Vi har mestret situasjonen dårlig flere ganger. Jeg har lenge argumentert for at vi skal stille strenger krav til innvandrerbefolkningen, sier Gerhardsen. Han mener en satsin på språk og utdanning er nøkkelen.

– De barna som har gått i barnehage kan norsk. De som ikke går i barnehage kan det ikke, sier Gerhardsen.

– Finnes ingen vei tilbake
FOLKEVANDRING: – Da jeg gikk på skolen lærte vi om de store folkevandringene. Dagens folkevandringene er like store. Dette er en del av en internasjonal trend vi ikke kan, og ikke vil stoppe, sier Aps Rune Gerhardsen til Dagbladet.no Foto: TRULS BREKKE
FOLKEVANDRING: – Da jeg gikk på skolen lærte vi om de store folkevandringene. Dagens folkevandringene er like store. Dette er en del av en internasjonal trend vi ikke kan, og ikke vil stoppe, sier Aps Rune Gerhardsen til Dagbladet.no Foto: TRULS BREKKE Vis mer
HELLER FLERE ENN FÆRRE: Byrådsleder Erling Lae (H) tror det er mye farligere for Oslo hvis man får en tilbakegang i folketallet enn hvis man får en økning.
- DÅRLIG JOBB: – Vi har gjort en for dårlig jobb, mener Frps ordførerkandidat Svenn Kristiansen. Han mener løsningen er å innføre innvandrerstopp i Oslo.
IKKE VELLYKKET:- Integreringen er ikke vellykket. Det har jeg selv følt på kroppen, mener Høyrepolitiker Mubashar Kapur (28).