Finnmark - Tromsø:

Finnmark Ap sier nei til nytt fylke - omkamp i Stortinget

Kommunalminister Monica Mæland: - Finnmarkingene bryter loven.

BØYER IKKE AV: Kommunalminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix.
BØYER IKKE AV: Kommunalminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nei fra 87 prosent i folkeavstemningen gjør at Finnmark Ap ikke vil velge medlemmer til nemnda som skal gjennomføre sammenslåingen med Troms.

Dermed er det flertall for ikke å velge medlemmer til fellesnemnda når Finnmark fylkesting samles i Alta tirsdag og onsdag førstkommende uke.

Kommunalminister Monica Mæland (H) har innkalt fellesnemnda til et møte allerede den påfølgende dagen, torsdag 21. juni. Men der vil det altså ikke møte noen fra Finnmark.

Mæland: - Bryter loven

Ifølge Mæland bryter finnmarkingene dermed loven. Hun akter i så fall å sørge for at nemnda likevel blir styringsdyktig, selv om det skulle ende med at det bare sitter representanter fra Troms i den.

Styret i Finnmark Arbeiderparti vedtok lørdag en uttalelse der det vises til folkeavstemningen hvor 87 prosent sa nei til sammenslåing med Troms.

- Et så overveldende flertall er et sterkt mandat. Veien videre må gjenspeile dette, heter det i vedtaket.

Fylkespartiet viser videre til at Ap i Stortinget har sagt nei til tvangssammenslåing to ganger.

Også Sametinget har stemt nei til å slå sammen Troms og Finnmark til et nytt fylke.

Usikre premisser

I det enstemmige vedtaket slås det fast at Finnmark Ap ikke har endret syn på sammenslåingen etter at partiet stemte mot den i fylkestinget etter at det var blitt meglet fram en sammenslåingsavtale tidligere i år.

- Det knytter seg stor usikkerhet til hva regionreformen og en tvangssammenslåing med Troms vil innebære for Finnmark. Ikke minst gjelder dette nye oppgaver, ledelse, arbeidsplasser, makt og myndighet for Finnmark. Finnmark Ap sier nei til oppnevning av fellesnemnd på slike premisser, konkluderes det i vedtaket.

- Desperat forsøk

Fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), reagerte skarpt da kommunalministeren tidligere denne uken skrev et brev til finnmarkingene der hun gjorde det klart at departementet akter å sørge for en styringsdyktig fellesnemnd uansett hva fylkestinget i Finnmark foretar seg.

- Jeg tolker dette som et mer eller mindre desperat forsøk fra Mæland og regjeringen på å tre tvangssammenslåingen over hodet på finnmarkingene, lød hennes umiddelbare kommentar.

Omkamp

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har overfor NTB slått fast at Sp kommer til å ta kampen mot tvangssammenslåing videre i Stortinget, selv om stortingsflertallet to ganger har stemt fram regionreformen.

Til høsten fremmer Sp et nytt forslag med krav om at resultatet av folkeavstemningen respekteres og at prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms derfor må stanses.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer