- Finnmark har godt av Frp

Aarebrot sammenligner støtte til nord med u-hjelp.

FRP-POLITIKK GIR VERDISKAPNING: Valgforsker Frank Aarebrot mener mindre statstilskudd og offentlig styring i nord vil skape flere byer som Hammerfest. Foto: Marit Hommedal/Scanpix
FRP-POLITIKK GIR VERDISKAPNING: Valgforsker Frank Aarebrot mener mindre statstilskudd og offentlig styring i nord vil skape flere byer som Hammerfest. Foto: Marit Hommedal/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valgforsker og Arbeiderparti-mann Frank Aarebrot mener Finnmark har godt av mindre statsstøtte og mindre statlig styring.

- Bra på sikt
- En liberalistisk hestekur ville nok gjort vondt for Finnmark i begynnelsen, men ville kunne bli bra på sikt, sier Aarebrot til Finnmark Dagblad.

Utspillet kommer etter at leder i Tromsø Arbeiderparti og partisekretær Raymond Johansen de siste dagene har prøvd å forklare at Fremskrittspartiets politikk vil føre til mindre statstilskudd og fraflytting i nord.

- En regjering der Fremskrittspartiet deltar vil føre til økt fraflytting fra Nord-Norge, sier leder Roger Ingebrigtsen i Tromsø Arbeiderparti til NRK.

Aarebrot mener Nord-Norge per i dag er fullstendig avhengig av en sterk offentlig sektor.

Han tror landsdelen vil ha godt av mindre støtte fra staten.

Staten til hinder
- Hvis staten ikke hadde blandet seg inn i for eksempel gruvedrift og naturreservater, kunne det blitt etablert mye bedre infrastruktur og næringsliv i nord. Staten er ofte til hinder for naturlig næringsutvikling i nordområdene, sier Aarebrot.

Han betegner nordpolitikken som en overstyring fra sør, og trekker frem at Finnmark er et fylke som har svært mye naturressurser som enda ikke er utnyttet.

- Men vi er mest opptatt av naturparker og samenes rettigheter, samt at jorden skal være allemannseie, sier Aarebrot til Finnmark Dagblad.

- U-hjelp
Han sammenligner støtten til nord med u-hjelp.

- Slike ordninger kan like gjerne være kampesteiner. Det å gjøre områder avhengig av støtte er på lenger sikt ikke bra, sier han.

Han sier Arbeiderpartiet har rett i at statsstøtte er bra på kort sikt.

- Men på lengre sikt kan en liberalistisk politikk skape flere byer som Hammerfest. Den beste politikken vil nok være å åpne for større virksomhet i Finnmark, sier han til avisa.

BEKYMRET: Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen tror en regjering med Fremskrittspartiet fører til økt fraflytting i nord. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
BEKYMRET: Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen tror en regjering med Fremskrittspartiet fører til økt fraflytting i nord. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer