KRF SIKRER REFORMEN: KrF forsikrer sin støtte til regionreformen. Dermed går sammenslåingen av fylker sin gang, også for Troms og Finnmarks del. KrF in Finnmark håper Ap kan bidra til å styrke oppgaveoverføringen fra stat til den nye regionen. Her fra pressekonferansen i ettermiddag: Fra venstre André N. Skjelstad (Venstre), KJell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (Høyre), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRF SIKRER REFORMEN: KrF forsikrer sin støtte til regionreformen. Dermed går sammenslåingen av fylker sin gang, også for Troms og Finnmarks del. KrF in Finnmark håper Ap kan bidra til å styrke oppgaveoverføringen fra stat til den nye regionen. Her fra pressekonferansen i ettermiddag: Fra venstre André N. Skjelstad (Venstre), KJell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (Høyre), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Bråk om regionreformen

Finnmark KrF: - Håper Ap kan bidra til å styrke reformen

Jonas Gahr Støre er skuffet over at KrF går med på tvangssammenslåing, men kan ikke love omkamp.

KrF og regjeringen presenterte i går en avtale om overføring av oppgaver til de nye regionene. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier det var nødvendig å inngå avtalen før regjeringen kommer med oppgavemeldingen til Stortinget, fordi det var skapt så stor usikkerhet om reformen.

- Vi så ingen konstruktiv vilje fra Ap og Sp. Derfor mente vi det var riktig å gå i dialog med regjeringen. KrF ønsker å styrke regionene og flytte ut makt, sier Ropstad.

Han sier at det er opp til andre partier på Stortinget å komme med forslag til oppgaver som kan overføres fra staten til de nye regionene.

Håper på Ap

Leder i Troms og Finnmark KrF, Svein Iversen, er lettet over at kommunereformen ser ut til å være landet, men sier det fortsatt er mange «runde formuleringer».

- Jeg håper Ap kan bidra til å styrke reformen med å forsterke overføringen av oppgaver fra staten til de nye fylkeskommunene, sier Iversen til Dagbladet.

Han sier at Ap ikke har noen grunn til å være overrasket eller skuffet over at KrF sikrer regionreformen.

DÅRLIG RYKTE: Regionreformen har hatt en dårlig start og har et dårlig omdømme på grunn av tvangsbruk og hastverk, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DÅRLIG RYKTE: Regionreformen har hatt en dårlig start og har et dårlig omdømme på grunn av tvangsbruk og hastverk, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det var naturlig at KrF inngikk denne avtalen. Det var tross alt de fire partiene KrF, Venstre, Høyre og Frp som gikk sammen om regionreformen. Men partiene på Stortinget kan bidra til å gjøre reformen enda bedre. Der er jeg mer trygg på Ap enn på Senterpartiet, som bare har flagget motstand, sier Iversen.

Reform med dårlig rykte

Ap-leder Jonas Gahr Støre beklager at KrF har inngått avtale med regjeringen. Han mener tvangsbruk har gitt reformen en dårlig start. Likevel lover han ikke reversering dersom Ap skulle komme i regjering.

- Det er flertallet som bestemmer i dette huset, vedtaket ble fattet i fjor, det ble bekreftet i fjor høst og blir tydeligvis bekreftet nå. Når flertallet i Stortinget har gjort sitt vedtak, må vi forholde oss til det. Vi har vært mot bruk av tvang, og vi får nå et veldig ubalansert forhold mellom regionene. Men vi kan ikke ha en politikk som går fram og tilbake.

- Det Stortinget vedtar, må vi forholde oss til. Så får vi vurdere situasjonen den dagen vi eventuelt kommer i regjering. Da vil en regjering ha ansvar for å innrette Norges-kartet så godt som mulig. Men å varsle reversering nå, det skal man være forsiktig med, sier Støre.

- Kan det bli god reform?

- Vi må ønske at Norge får gode løsninger for innbyggerne. At det overføres oppgaver til regionene, er Ap for. Det er mange av oppgavene som nå foreslås overført, som vi kan nikke til.

Men jeg mener at utgangspunktet for en god reform er svekket av tvangsbruk og hastverksarbeid som gir liten legitimitet til reformen. Kontrasten er Trøndelag, der initiativet kom fra Trøndelag selv.

Men omdømmet til denne reformen, er at den er vedtatt på et bakrom på Stortinget som del av en større hestehandel om andre saker. Det er en dårlig start.

- Nå er oppgaven for regjeringen å reise til fylkene der motstanden har vært størst og forsøke å skape det klimaet som skal til for at reformen kan tas videre, sier Støre.

- Blir ikke ro om tvangssammenslåing

Sp-representant fra Akershus, Sigbjørn Gjelsvik, tror slett ikke det blir ro om regionreformen.

- Det gjenstår å se. De har prøvd seg på bakromsavtaler før. Det har ikke akkurat ført til ro og fordragelighet i landet. Jeg tror denne avtalen bare fører til at folk blir enda mer forbannet over å ikke bli lyttet til og tatt med på råd, men få avtaler gjort bak lukkede dører på Stortinget tredd ned over hodet på seg.

- Når det gjelder oppgaveoverføring, har de plukket litt hist og her, men det er tydelig at direktoratene skal bestå på nasjonalt nivå.

- Hovedbildet er at man sentraliserer ved å legge ned mange fylker mot befolkningens vilje. Det betyr at både tjenester og beslutninger blir fjernere fra folk i Norge. Jeg er trygg på at finnmarkingene klarer å se gjennom politisk svada og se hva dette i praksis betyr. Dagens avtale vil bare sette fyr på debatten, sier Gjelsvik.

Mæland vil ha fortgang

Kommunalminister Monica Mæland er imidlertid glad for at stortingsflertallet igjen bekrefter reformen. Hun forventer at fylkespolitikerne i Troms og Finnmark nå peker ut medlemmer til fellesutvalget, møter opp og kommer i gang med arbeidet.

- Jo fortere de kommer i gang, jo bedre, sier Mæland.

- Hva vil Finnmark få ut av reformen.

- Nå har ikke oppgaven vår vært å lete etter noe til Finnmark. Alle må forholde seg til stortingsvedtaket. Det må man i Agder, det må man i Troms og Finnmark.

- Men vi har forsøkt å finne en balansert måte å overføre oppgaver på, fra stat til fylkeskommuner, og for Troms og Finnmark tenker vi særlig på nordområdesatsing. Vi har hele tiden ment at Troms og Finnmark har en helt spesiell forutsetning for å kunne styrke nordområdesamarbeidet, og vi bidrar nå ved å flytte ut statlige oppgaver til den nye regionen slik at de kan bli en få en sterk kompetanse på dette, sier Mæland.

- Hva med Viken?

- Viken er i gang med sitt arbeid. De har vært frustrerte på grunn av den usikkerheten noen har skapt. De kan nå fortsette med sitt arbeidet uten forbehold om å gå på et tap i Stortinget, sier Mæland.